Η Μόσχα πρόκειται να ξεκινήσει το δεύτερο στάδιο δοκιμών ενός κεντρικού συστήματος αναγνώρισης προσώπων, που θα λειτουργήσει για τον εντοπισμό ατόμων μέσω του εγκατεστημένου συστήματος επιτήρησης με κάμερες στους δρόμους. Προς το παρόν οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στην πρωτεύουσα της Ρωσίας για έλεγχο έχουν κοστίσει δισεκατομμύρια ρούβλια, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές.

Η Μόσχα θα ξεκινήσει στις αρχές του 2017 το δεύτερο στάδιο των δοκιμών του συστήματος αναγνώρισης προσώπων για τις βιντεοκάμερες επιτήρησης της πόλης, σύμφωνα με τον Artyom Yermolayev, επικεφαλής του τμήματος διοίκησης για τις τεχνολογίες πληροφοριών της Μόσχας. Τα αποτελέσματα του πρώτου σταδίου της δοκιμής έδειξαν ότι – προς το παρόν – η χρήση τέτοιας τεχνολογίας είναι πολύ δαπανηρή.

Αν εισαχθεί αυτή τη λύση σε όλη την πόλη, θα απαιτηθούν δεκαπλάσια από τα σημερινά ποσά για την επιτήρηση βίντεο. Η τεχνολογία θα κοστίσει αρκετά δισεκατομμύρια ρούβλια, κάτι που είναι εντελώς αδύνατο να αποφασιστεί σήμερα. Το τμήμα πληροφοριών ελπίζει να μειώσει το κόστος της αναγνώρισης προσώπων αρκετές φορές.

Η αναγνώριση ακόμη και 60-70% των εικόνων είναι εξαιρετικά δύσκολη

Υπάρχουν προβλήματα όχι μόνο με το σημερινό κόστος της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπων, αλλά και με την ποιότητα της ίδιας της τεχνολογίας αναγνώρισης. Οι βιντεοκάμερες επιτήρησης της πόλης είναι δυναμικές, κινούνται αριστερά-δεξιά, κάνουν συνεχώς zoom in και zoom out, συνθήκες που κάνουν την αναγνώριση στο 60-70% των εικόνων εξαιρετικά δύσκολη. Η επιτυχία κατά 30% υπό αυτές τις συνθήκες δεν ικανοποιεί.

Η Μόσχα αναζητά τεχνολογίες που θα βοηθήσουν να επιτευχθεί καλύτερο αποτέλεσμα για τις κινούμενες κάμερες, ενώ μελετά τρόπους με τους οποίους μπορούν να αλλάξουν οι παραμέτροι των καμερών, για να γίνουν πιο σταθερές. Αυτό θα περιορίσει την επιτήρηση, όμως θα βοηθήσει στην πιο αποτελεσματική ανάλυση των ροών βίντεο. Πολλές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων και Ρωσικών, συμμετέχουν στα πειράματα.

Τι είναι τα συστήματα βιντεοεπιτήρησης και που χρειάζονται;

Το σύστημα αναγνώρισης προσώπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό εγκληματιών και αγνοουμένων. Η Μόσχα διαθέτει ήδη 140.000 βιντεοκάμερες επιτήρησης, 100.000 εκ των οποίων βρίσκονται σε εισόδους κτιρίων. Μόνο οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου και αξιωματούχοι της πόλης έχουν πρόσβαση στα αρχεία βίντεο. Οι κάτοικοι της πόλης μπορούν να ζητήσουν αντίγραφα των βίντεο, αν έτυχαν θύματα ενός αδικήματος, όπως μια κλοπή αυτοκινήτου, μια ληστεία ή μια επίθεση.

Το περασμένο έτος, 1.700 αδικήματα αποκαλύφθηκαν με τη βοήθεια των καμερών επιτήρησης, ενώ οι κάτοικοι της πόλης υπέβαλαν 8.000 αιτήσεις για να χρησιμοποιήσουν υλικό από το αρχείο. Αν και αυτό συμβαίνει ήδη περιστασιακά, εκτιμάται ότι το σύστημα αναγνώρισης προσώπων θα αρχίσει να λειτουργεί μόνιμα στη Μόσχα στο εγγύς μέλλον, αφού πιστεύεται ότι μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των παρανομιών που εξιχνιάζονται.