eleutherna

Η ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ προστατεύει την Ιστορική και Πολιτιστική μας Κληρονομιά

Εγκαινιάσθηκε πρόσφατα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το πρώτο Μουσείο Αρχαιολογικού Χώρου στην Κρήτη, το Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας. Το Μουσείο καταλαμβάνει έκταση 1700 τ.μ. ενώ η συνολική έκταση του αρχαιολογικού χώρου είναι 13 στρέμματα.

Η ανέγερση του Μουσείου Ελεύθερνας, αποτελεί «καρπό» του οράματος του Νικόλαου Σταμπολίδη, που ξεκίνησε σχεδόν ταυτόχρονα με την ανεύρεση των καταπληκτικών ευρημάτων στην περιοχή, τοποθετώντας την αρχαία Ελεύθερνα μεταξύ των σημαντικότερων αρχαιολογικών χώρων στον κόσμο.

Όπως αναφέρει ο κ.Σταμπολίδης – καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης: «Πουθενά στην Ελλάδα – και ειδικά στην Κρήτη – δεν υπάρχει ένα μουσείο της αυγής του ελληνικού πολιτισμού, η οποία συμπίπτει με τον Όμηρο. Τώρα λοιπόν η Κρήτη θα έχει δυο πόδια. Το Μινωικό και τον Ελληνικό πολιτισμό της».

Η ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ, μελέτησε το χώρο και σε συνεργασία με την ανάδοχο του έργου, Τεχνική εταιρεία Μεθοδική ΑΤΕ, εγκατέστησε ένα ολοκληρωμένο σύστημα προστασίας που αποτελείται από:

  • Σύστημα Ασφαλείας: Όλοι οι χώροι του Μουσείου καλύπτονται από σύστημα ασφαλείας της εταιρείας Honeywell, αποτελούμενο από πίνακα 4140XMPT2 σημειακής αναγνώρισης και περίπου 25 περιφερειακά υλικά (ανιχνευτές κίνησης, ανιχνευτές θραύσης-ήχου, μαγνητικές επαφές). Παράλληλα, το σύστημα συνδέεται με το Κέντρο Λήψης Σημάτων του Υπουργείου Πολιτισμού μέσω τριπλής επικοινωνίας (Δικτύου – GPRS – τηλεφώνου) της Webway
  • Σύστημα Πυρανίχνευσης: Οι χώροι προστατεύονται με σύστημα πυρανίχνευσης του Αγγλικού οίκου C-TEC σημειακής αναγνώρισης, αποτελούμενο από πίνακα δύο βρόχων και περίπου 30 περιφερειακών υλικών (ανιχνευτές, μπουτόν, φαροσειρήνες).
  • Κλειστό Κύκλωμα Τηλεόρασης: Ο χώρος επιτηρείται εσωτερικά και εξωτερικά από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης 16 καμερών του οίκου Norbain.

Η κατασκευή του Μουσείου που ξεκίνησε το 2012, περιλαμβάνει τρεις αίθουσες φιλοξενώντας όλη την ιστορία της πόλης από το 3000 π.Χ. έως το 1300 μ.Χ., με αντικείμενα καθημερινής ζωής και έργα τέχνης από την προϊστορία, τα γεωμετρικά, αρχαϊκά, κλασσικά, ελληνιστικά, ρωμαϊκά, πρωτοβυζαντινά και βυζαντινά χρόνια.

Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007-2013» (ΕΣΠΑ) από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Υπουργείο Πολιτισμού, οι οποίοι είναι και οι φορείς λειτουργίας του. Η προσπάθεια ενισχύθηκε και από την ιδιωτική πρωτοβουλία, το Ίδρυμα Ωνάση, την Alpha Bank και τη Grecotel, καθώς και από άλλους οργανισμούς, ιδρύματα, φορείς και φυσικά πρόσωπα.

Η Ελληνική Εταιρεία ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ, είναι υπερήφανη για την συμβολή της στην λειτουργία και προστασία αυτού του μοναδικού Μουσείου, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την εξειδίκευση και την ειδική εμπειρία της, στα συστήματα Ασφάλειας και Ελέγχου για την προστασία της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ, έχει εγκαταστήσει συστήματα Ασφαλείας σε άλλα τέσσερα Μουσεία στην Κρήτη (Ηράκλειο, Μεσσαρά, Χανιά, Αγ.Νικόλαος), καθώς και σε μεγάλο αριθμό Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων σε όλη την Ελλάδα.