Νέα έκθεση της εταιρείας τεχνικών αναλύσεων CCS Insight, προβλέπει ότι οι συνδέσεις 5G θα φτάσουν τα 340 εκατομμύρια το 2021. Οι ευρωπαίοι πάροχοι είναι φιλόδοξοι, αλλά η Κίνα είναι που θα υιοθετήσει ταχύτερα το 5G, φθάνοντας τις 40 εκατομμύρια συνδέσεις το 2020.

Το Internet of Things προσφέρει νέα αξία στις ζωές των ανθρώπων, μεταμορφώνοντας τα καθημερινά αντικείμενα σε έξυπνες συνδεδεμένες συσκευές, που ουσιαστικά κατανοούν τους καταναλωτές και τους προσφέρουν πλεονεκτήματα και υπηρεσίες που καλύπτουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους.

Το ΙοΤ αποτελείται από το σύνολο των έξυπνων συσκευών που συνδέονται τόσο μεταξύ τους, όσο και με βάσεις δεδομένων (servers), με στόχο να παρέχουν πλήθος υπηρεσιών που αξιοποιούν και βασίζονται στα δεδομένα που παρέχουν οι συσκευές και χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Τα δίκτυα 5G αποτελούν την επόμενη γενιά σύνδεσης κινητών συσκευών στο διαδίκτυο, προσφέροντας πιο γρήγορες από ποτέ ταχύτητες αλλά και πιο αξιόπιστες συνδέσεις σε smartphones και άλλες συσκευές. Είναι η απάντηση των παρόχων κινητής τηλεφωνίας να αναλάβουν την ασύρματη μετάδοση δεδομένων μεταξύ πραγμάτων-συσκευών, υπερισχύοντας άλλων τεχνολογιών ασύρματης δικτύωσης.

Η CCS Insight αύξησε τις προσδοκίες της για συνδέσεις 5G, μετά από μια πρόσφατη αλλαγή πολιτικής των φορέων εκμετάλλευσης των δικτύων, που έχουν φιλοδοξίες να φέρουν τις υπηρεσίες στην αγορά πιο γρήγορα από ότι σχεδίαζαν προηγουμένως.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη, οι συνδέσεις 5G θα φθάσουν τα 340 εκατομμύρια το 2021, πριν ξεπεράσουν το 1 δισεκατομμύριο το πρώτο εξάμηνο του 2023. Μέχρι το 2025, το σύνολο των συνδέσεων αναμένεται να φτάσει τα 2,7 δισεκατομμύρια, κάτι που ισοδυναμεί με περισσότερες από μία στις πέντε συνδέσεις στον κόσμο.

Οι προθέσεις των μεγάλων φορέων των ΗΠΑ να ξεκινήσουν το 5G στα τέλη του 2018 ήταν σαφείς, ενώ τελευταία διαπιστώνεται μια επίσπευση της ανάπτυξης των δικτύων και από φορείς στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Κίνα. Ενώ η Ευρώπη μπορεί να παραμένει γύρω στο ένα έτος πίσω από τις μεγαλύτερες αγορές στο 5G, ορισμένοι περιφερειακοί φορείς είναι σαφώς αποφασισμένοι να ξεκινήσουν εμπορικές υπηρεσίες μέσα στο επόμενο έτος.

Πρόσφατες εξελίξεις και νέα, δείχνουν ότι το 5G θα γίνει εμπορική πραγματικότητα στην Ευρώπη νωρίτερα από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί, αν και μεγάλοι παίκτες αντιτίθενται και ακολουθούν μια πιο επιφυλακτική προσέγγιση, καθώς έχουν δεσμευτεί για εμπορικές υπηρεσίες 5G το 2020. Οι προβλέψεις για τη Δυτική Ευρώπη είναι για πάνω από 20 εκατομμύρια συνδέσεις 5G στο τέλος του 2020 και πάνω από 100 εκατομμύρια δύο χρόνια αργότερα.

Μια άλλη περιοχή, με πιο αργή βραχυπρόθεσμη προοπτική, είναι η Μέση Ανατολή. Η Κίνα αναμένεται να ξεπεράσει τις ΗΠΑ, για να γίνει η μεγαλύτερη αγορά 5G το 2020, με 40 εκατομμύρια συνδέσεις. Μέχρι το 2025, οι συνδέσεις στην Κίνα θα ξεπεράσουν το 1 δισεκατομμύριο, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν τέσσερις στις δέκα συνδέσεις σε όλο τον κόσμο.

Τα πρώτα εμπορικά δίκτυα 5G στις ΗΠΑ ξεκινούν τώρα, με την αρχική εστίαση στη σταθερή ασύρματη τεχνολογία. Ωστόσο, αυτό θα επιτρέψει την έγκαιρη ανάπτυξη – ελλείψει συμβατών smartphones – δεδομένης της αργής υιοθέτησης στην αγορά των συσκευών. Ακόμη και μακροπρόθεσμα, τα κινητά τηλέφωνα θα αντιπροσωπεύουν μόνο το 1% του συνόλου των 5G συνδέσεων παγκοσμίως μέχρι το 2025. Περίπου 60 εκατομμύρια smartphone με δυνατότητα 5G προβλέπεται να πωληθούν το 2019, φθάνοντας το μισό δισεκατομμύριο το 2021.