Σύμφωνα με μια νέα έκθεση της IHS Markit, η παγκόσμια αγορά εξοπλισμού συστημάτων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της εμπορικής και καταναλωτικής βίντεοεπιτήρησης, του ελέγχου πρόσβασης, των συναγερμών, του ελέγχου εισόδου (πεζών και οχημάτων) και των φορητών καμερών, εκτιμάται σε 29,2 δις δολάρια για το 2016, σημειώνοντας αύξηση 1,6 δις δολάρια (+5,8%) από το 2015.

Η εταιρεία ερευνών αγοράς εκτιμά ότι η αγορά αυτών των προϊόντων αναμένεται να αυξηθεί με ένα σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 7% κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, φθάνοντας τα 41,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021.

Η Κίνα θα οδηγήσει στην ανάπτυξη της αγοράς

Η υψηλή ζήτηση στην κινεζική αγορά θα είναι η κύρια πηγή αυτής της ανάπτυξης. Η IHS εκτιμά ότι η Κίνα αντιπροσώπευε το 29% της παγκόσμιας αγοράς το 2016, ενώ αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 38% της παγκόσμιας αγοράς μέχρι το 2021, μεγαλύτερο μερίδιο από τις συνδυασμένες αγορές της Βόρειας Αμερικής και της Δυτικής Ευρώπης.

Το μεγάλο μέρος αυτής της ανάπτυξης θα προέλθει από την επένδυση στον εξοπλισμό βίντεοεπιτήρησης. Το 2016, εκτιμάται ότι η Κίνα αντιπροσώπευε το 42% της παγκόσμιας αγοράς βίντεοεπιτήρησης. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη επένδυση της κινεζικής κυβέρνησης σε έργα ασφαλών πόλεων, αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση για προϊόντα βιντεοεπιτήρησης σε ολόκληρη τη χώρα τα επόμενα χρόνια.

Οι επενδύσεις της κινεζικής κυβέρνησης εκτιμώνται σχεδόν διπλάσιες από αυτές της αμερικανικής κυβέρνησης για το 2016 και σχεδόν τριπλάσιες του μεγέθους των επενδύσεων των κυβερνήσεων της περιοχής EMEA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική). Εκτιμάται επίσης ότι η ασιατική αγορά τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών είναι περίπου τριπλάσια του μεγέθους των αντίστοιχων περιοχών Αμερικής και ΕΜΕΑ.

Σημειώνεται ότι η περιοχή της Αμερικής, στην οποία οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν το 79% του τζίρου για εξοπλισμό ασφαλείας, είναι η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο για πολλές σημαντικές πτυχές της αγοράς κατοικίας, όπως η βιντεοεπιτήρηση και η υιοθέτηση έξυπνων – συνδεδεμένων συσκευών.

Οι βασικές τάσεις που κυριάρχησαν στην αγορά, περιλαμβάνουν βελτιώσεις της ποιότητας της ανάλυσης, προηγμένη ανάλυση του περιεχομένου βίντεο και αυξανόμενη υιοθέτηση της αποθήκευσης στο cloud. Μια ποικιλία από νέες τεχνολογίες ανάλυσης βίντεο συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να εφαρμόζονται στη βιντεοεπιτήρηση, ενώ η ανίχνευση κίνησης, η καταγραφή συμβάντων και η αναγνώριση προσώπου, είναι μόνο μερικές από τις τεχνολογίες που εφαρμόζονται σε αυτό το πλαίσιο. Η αναγνώριση προσώπου παρέχει ενδεχομένως στον ιδιοκτήτη του συστήματος επιτήρησης μια εκτεταμένη λειτουργικότητα, καθώς οι κάμερες μπορούν να προγραμματιστούν για να στείλουν συγκεκριμένες ειδοποιήσεις όταν ένα συγκεκριμένο άτομο εντοπίζεται για πρώτη φορά.

Κορυφαίοι προμηθευτές

Μια ανάλυση των κορυφαίων εταιρειών στην αγορά έδειξε ότι οι 10 κορυφαίοι προμηθευτές εξοπλισμού το 2016 ήταν οι ίδιοι με το 2015 και ότι κερδίζουν μερίδιο αγοράς σε σχέση με τον υπόλοιπο κλάδο.

Σύμφωνα με την IHS Markit, οι 10 κορυφαίοι κατασκευαστές εξοπλισμού για το 2015 αντιπροσώπευαν μερίδιο αγοράς 35%, ενώ το 2016 το ποσοστό αυξήθηκε σε 37,7%. Η ανάπτυξη στους 10 κορυφαίους πωλητές κινείται κυρίως από τους κινέζους πωλητές Hikvision και Dahua, οι οποίοι κατατάσσονται πρώτοι και δεύτεροι αντίστοιχα.