Οι νεότερες έννοιες της τεχνολογίας έχουν επιδράσει τον τρόπο που αναφερόμαστε στον επαγγελματικό κλάδο της ασφάλειας και στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα νέα πρότυπα της φυσικής πρόσβασης και της διαχείρισης ταυτότητας. Όροι όπως το Internet of Things (Διαδίκτυο των Πραγμάτων) και predictive analysis (προγνωστική ανάλυση) χρησιμοποιούνται όλο και πιο συχνά σε όλο τον κλάδο.
Ωστόσο, οι όροι αυτοί εξακολουθούν να είναι κάπως ασαφείς, όσον αφορά το πώς θα επιδράσουν σε λύσεις φυσικής ασφάλειας, όπως ο έλεγχος πρόσβασης, η επιτήρηση βίντεο, ακόμα και στα συστήματα πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης. Στην πραγματικότητα, η εμφάνιση τους προαναγγέλλει μια νέα εποχή στον τομέα της ασφάλειας, με την τεχνολογία που μας επιτρέπει τη δημιουργία ασφαλέστερου περιβάλλοντος και ηρεμίας.
Η βασική αρχή είναι ότι σχεδόν κάθε μέρος των προηγμένων δικτυακών συστημάτων φυσικής ασφάλειας σήμερα, έχει σχεδιαστεί για να επικοινωνεί με άλλες συσκευές μέσω δικτύου. Αυτό επιτρέπει νέα μοντέλα, που μπορούν να εφαρμοστούν με βελτιωμένες επιδόσεις και καλύτερη διαλειτουργικότητα σε διάφορα επίπεδα.
Από την άποψη της διαμόρφωσης των συστημάτων, προηγουμένως ανόμοιες συσκευές μπορούν τώρα να συνεργαστούν η μία με την άλλη. Παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη συζήτηση για ολοκληρωμένα συστήματα, η σημερινή πραγματικότητα στην πλειοψηφία των συσκευών σε ένα δικτυωμένο σύστημα, είναι πως δεν μοιράζονται πραγματικά πληροφορίες και δεδομένα η μία με την άλλη.
Όλα αυτά αλλάζουν τώρα, με τις συσκευές που πράγματι μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους και με τα συνδεδεμένα εξαρτήματα, όπως τα συστήματα διαχείρισης βίντεο (VMS), ελέγχου πρόσβασης, πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης. Αυτό είναι στην ουσία το θεμέλιο για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων στον κλάδο της επαγγελματικής ασφάλειας και επιτήρησης.
Ενώ φαίνεται σαν να είμαστε ήδη σε μια νέα εποχή με ολοκληρωμένα συστήματα, σε μεγάλο βαθμό όλα αυτά είναι ακόμα θεωρία, αλλά όχι αρκετά πραγματικότητα, με βάση τις υπάρχουσες τεχνολογίες και τις συνήθεις πρακτικές προϋπολογισμού. Όταν οι συσκευές σε όλη την αλυσίδα του συστήματος αρχίσουν να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσα από το Διαδίκτυο, αυτό θα αλλάξει το τοπίο του συστήματος, τόσο των παρόχων, όσο και των τελικών χρηστών.
Οι πάροχοι συστημάτων ασφάλειας, οι εγκαταστάτες και οι έμποροι, μπορούν τώρα να μειώσουν σημαντικά τη συχνότητα και το κόστος των υπηρεσιών για τη διάγνωση, την επισκευή, τη βελτίωση και την εγκατάσταση νέων συστημάτων.
Predictive analysis
Η έξυπνη ανάλυση των πληροφοριών χρησιμοποιείται επίσης όλο και πιο συχνά για να περιγράψει και να διαφοροποιήσει τις αναδυόμενες δυνατότητες των συστημάτων. Η ορολογία επινοήθηκε για να επικοινωνήσει την ικανότητα του νέου λογισμικού και του hardware, για την ανίχνευση ανωμαλιών και στη συνέχεια ειδοποιήσεις για πιθανά προβλήματα. Αυτή η προηγμένη δυνατότητα είναι ίσως η πιο περιζήτητη από τους επαγγελματίες της ασφάλειας: η ικανότητα για πρόληψη.
Για παράδειγμα, εάν o αριθμός των υπαλλήλων που τυπικά χρησιμοποιεί τα διαπιστευτήρια πρόσβασης μια καθημερινή, φανεί να αποκτά πρόσβαση στις εγκαταστάσεις το Σαββατοκύριακο ή εκτός του κανονικού ωραρίου, ή προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση σε διακομιστές αρχείων που δεν έχει δικαιώματα πρόσβασης, κάτι μπορεί να μην πηγαίνει καλά.
Τα συστήματα ανάλυσης σχεδιάζονται για την ανίχνευση ανωμαλιών και ειδοποιούν άμεσα και αυτόματα τους διαχειριστές της ασφάλειας για ένα πιθανό ζήτημα. Η ίδια τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλά διαφορετικά σενάρια, να ενσωματωθεί στη διαχείριση των επισκεπτών, σε εξελιγμένα συστήματα για την παρακολούθηση της κατανάλωσης ενέργειας και σε προτάσεις για την βέλτιστη ενεργειακή απόδοση και οικονομία.
Τελικά, αυτές οι λύσεις λογισμικού και hardware είναι αναγκαίες για να ενσωματωθεί πλήρως το Διαδίκτυο των Πραγμάτων σε επαγγελματικές εφαρμογές ασφάλειας και επιτήρησης. Η ικανότητά να συνδεθούν οι συσκευές και να επικοινωνούν μεταξύ τους, θέτει σε ένα νέο και υψηλότερο επίπεδο την έννοια της σύγκλισης στο χώρο.