Τα έσοδα της παγκόσμιας αγοράς μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) προβλέπεται να φθάσουν τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017 και να ξεπεράσουν τα 11,2 δις δολάρια το 2020, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας ερευνών αγοράς Gartner.

Οι επαγγελματικές και προσωπικές αγορές drones αναπτύσσονται, καθώς οι φθηνότερες προσωπικές συσκευές χρησιμοποιούνται από εμπορικές επιχειρήσεις. Οι πωλητές προσωπικών συσκευών κινούνται επιθετικά, προσπαθώντας να τοποθετηθούν στην εμπορική αγορά. Οι πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις θολώνουν τις διαχωριστικές γραμμές, επιτρέποντας στις προσωπικές συσκευές να χρησιμοποιούνται σε πολλές εφαρμογές ειδικού σκοπού, όπως η επιτήρηση, η 3D χαρτογράφηση και η μοντελοποίηση.

Σχεδόν 3 εκατομμύρια drones θα κατασκευαστούν το 2017, κάτι που σηματοδοτεί μια αύξηση 39% από τους αριθμούς της παραγωγής του 2016, αναφέρει η έκθεση. Και ενώ οι δύο αγορές είναι επικαλυπτόμενες, οι πελάτες των καταναλωτών και των εμπορικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων εξακολουθούν να έχουν πολύ διαφορετικές ανάγκες.

Στην πλευρά των καταναλωτών, η δημοτικότητα αυξάνεται, με μια από τις μεγαλύτερες κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης αυτής να είναι τα drones ως συμπληρωματικό προϊόν στα smartphones, καθώς μπορούν να κάνουν λήψη φωτογραφιών ή βίντεο και να παρέχουν άλλες μορφές ψυχαγωγίας. Η έκθεση της Gartner σημειώνει ότι αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά κανόνα δεν μπορούν να πετάξουν για περισσότερο από μία ώρα και συνήθως κοστίζουν λιγότερο από 5.000 δολάρια.

Τα επαγγελματικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ή τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται για επιχειρηματικές εφαρμογές, έχουν μικρότερο μερίδιο αγοράς, αλλά υψηλότερο σημείο τιμής σε σύγκριση με τα αντίστοιχα που απευθύνονται σε καταναλωτές. Οι περισσότερες χώρες έχουν πλέον καθορίσει τους κανονισμούς τους για τα drones και οι εταιρείες έχουν αρχίσει να δοκιμάζουν την εφαρμογή της τεχνολογίας στην αγορά.

Αυτή η κατηγορία συσκευών έχει συνήθως υψηλότερο ωφέλιμο φορτίο, επιπλέον ώρες πτήσεων, και περισσότερους αισθητήρες και ελεγκτές πτήσης, ώστε να καταστούν ασφαλέστερες. Είναι πιο εξειδικευμένες σε λειτουργίες, όπως η χαρτογράφηση, η παράδοση προϊόντων ή η βιομηχανική επιθεώρηση, έτσι ώστε οι τιμές να ποικίλουν ανάλογα με τις απαιτήσεις αυτές.

Η χρήση των επαγγελματικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον τομέα της γεωργίας αναμένεται να επιταχυνθεί κατά 7%, ενώ η χρήση τους για βιομηχανικές εφαρμογές αυξάνεται και θα μπορούσε να αποτελεί το 30% της συνολικής εμπορικής αγοράς το 2020. Η αγορά των drones για την παράδοση προϊόντων αντιμετωπίζει υλικοτεχνικά ζητήματα και δεν θα ξεπεράσει το 1% της επαγγελματικής αγοράς για την περίοδο της πρόβλεψης.