Η μέση τιμή ενός βιομετρικού smartphone μειώθηκε από 849 δολάρια το 1ο τρίμηνο του 2013 στα 276 δολάρια το 4ο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Acuity Market Intelligence. Υπάρχουν σήμερα στην αγορά 120 μοντέλα στην κατηγορία κάτω από τα 150 δολάρια, με μέση τιμή στα 116 δολάρια, από μόλις 28 μοντέλα ένα χρόνο πριν, με μέση τιμή στα 127 δολάρια.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της έρευνας, 87 πωλητές smartphone παρουσίασαν 346 συσκευές με βιομετρικούς αισθητήρες κατά το παρελθόν έτος. Έτσι, ο συνολικός αριθμός βιομετρικών smartphone που παρουσιάστηκαν από το 2013 έφθασε τα 549, περισσότερο από διπλάσια από τα 200 μοντέλα που υπήρχαν ένα χρόνο πριν. Οι νέοι αισθητήρες χαμηλού κόστους μειώνουν σημαντικά το κόστος, ενώ οι καταναλωτές ζητούν το τέλος των κωδικών πρόσβασης και του pin.
Ο πολλαπλασιασμός των smartphone με αισθητήρα αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων είναι εντυπωσιακός. Τα 500 μοντέλα που διατίθενται σήμερα αντιπροσωπεύουν ουσιαστικά δεκαπλασιασμό μέσα δύο χρόνια. Η αύξηση των smartphone με δυνατότητες βιομετρικής ταυτοποίησης θα συνεχίσει να προσφέρει περισσότερη ασφάλεια στις εφαρμογές για κινητά. Ιδιαίτερα οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, απαιτούν πλέον βιομετρική πιστοποίηση.
Η έκθεση δείχνει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο βιομετρικά smartphone σε χρήση σήμερα, δηλαδή περίπου το 40% της παγκόσμιας αγοράς smartphone. Η Acuity Market Intelligence αναμένει σε δύο χρόνια να φθάσουμε σε αποστολές δύο δισεκατομμυρίων smartphone ετησίως, ενώ τα βιομετρικά smartphone θα αντιπροσωπεύουν το 100% της εγκατεστημένης βάσης το 2022.
Κατά τη διάρκεια του 2014, περισσότεροι από τους 28 πωλητές βιομετρικών smartphone προσέφεραν από μία συσκευή. Σήμερα, από τους 87 προμηθευτές που προσφέρουν βιομετρικά smartphone, πάνω από 30 προσφέρουν τουλάχιστον έξι μοντέλα, ενώ ZTE, Huawei, Lenovo, Samsung και Xiaomi έχουν παρουσιάσει τουλάχιστον 20 μοντέλα.
Αυτή η άνευ προηγουμένου ανάπτυξη της χρήσης βιομετρικών στοιχείων θα είναι πολύ σύντομα πανταχού παρούσα στα smartphone, όπως σήμερα είναι οι φωτογραφικές μηχανές υψηλής ανάλυσης. Αυτό δεν θα αλλάξει μόνο ριζικά τη δυναμική της αγοράς smartphone, αλλά θα δημιουργήσει μια πραγματικά παγκόσμια πλατφόρμα για βιομετρικής πιστοποίησης, κρίσιμη για σημαντικούς τομείς της ασφάλειας.
Τα βιομετρικά στοιχεία λειτουργούν καλύτερα και περιορίζουν σημαντικά την πιθανότητα λανθασμένης αναγνώρισης, όταν συνδυάζονται με άλλους παράγοντες, όπως είναι μια συσκευή, τεχνολογίες geolocation ή με μια πρόσθετη μέθοδο ελέγχου ταυτότητας. Καθώς προχωράμε προς το μέλλον, οι καταναλωτές θα έχουν έναν αυξανόμενο αριθμό επιλογών για το πώς θα πληρώνουν και πώς θα αποκτούν δικαιώματα πρόσβασης (Access Control) σε διάφορους χώρους.