Η βιομηχανία της φιλοξενίας υπήρξε ακμάζουσα τα τελευταία χρόνια. Πρόσφατες έρευνες αναφέρουν ότι τα ευρωπαϊκά ξενοδοχεία είχαν σημαντική αύξηση στα έσοδα τους ανά διαθέσιμο δωμάτιο, αλλά και στη χώρα μας τα ποσοστά πληρότητας των ελληνικών μονάδων αναμένεται να κορυφωθούν την αμέσως επόμενη περίοδο.

Ενώ η ανάπτυξη στο χώρο της φιλοξενίας προσφέρει ευκαιρίες, οι επιχειρηματίες των ξενοδοχείων σε όλο τον κόσμο έρχονται αντιμέτωποι με έναν όλο και πιο έντονο ανταγωνισμό από διαθέσιμες νέες μονάδες, αλλά και νέου τύπου υπηρεσίες εκτός «επίσημου» κλάδου (π.χ. sharing tourism) που κάνουν δυσκολότερη τη διατήρηση των πελατών τους, αφού προσφέρoνται όλο και περισσότερες επιλογές.

Για να παραμείνουν ανταγωνιστικά και να διασφαλίσουν την αειφόρο ανάπτυξη, τα ξενοδοχεία χρειάζεται να βελτιώσουν τις διαδικασίες, να μειώσουν το κόστος της ενέργειας και να προσφέρουν μια καλύτερη εμπειρία στον πελάτη. Για την επίτευξη των στόχων αυτών, στρέφονται στην τεχνολογία, η οποία έχει γίνει πιο προηγμένη και ώριμη με την πάροδο των ετών. Ειδικότερα, μπορούν να επωφεληθούν από τα σημαντικά επιτεύγματα του IoT, τα οποία, αν και σε αρχικό στάδιο όσον αφορά τις εφαρμογές του ξενοδοχείου, πρόκειται να αλλάξουν τη βιομηχανία της φιλοξενίας τα επόμενα χρόνια, επιτρέποντας στους επιχειρηματίες να κάνουν πράγματα που δεν ήταν σε θέση να κάνουν πριν.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT) στα ξενοδοχεία, είναι ότι βοηθά στην επίτευξη μεγαλύτερης λειτουργικής αποτελεσματικότητας, στην καλύτερη ανάπτυξη του προσωπικού, καθώς και σε μείωση των απαιτούμενων πόρων. Φανταστείτε αισθητήρες παρακολούθησης να ανιχνεύουν και να υποδεικνύουν μια μηχανική βλάβη, αισθητήρες θερμοκρασίας στο ψυγείο να παρακολουθούν τη φρεσκάδα των τροφίμων, ή άλλους να εντοπίζουν βρόμικες πετσέτες και σεντόνια!

Οι αισθητήρες IoT είναι άμεσα συνδεδεμένοι με το δίκτυο, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολλά διαφορετικά πράγματα. Για παράδειγμα, θέλετε να μάθετε πόσοι άνθρωποι περνούν από το κλαμπ της ξενοδοχειακής μονάδας, πόσοι άνθρωποι κινούνται στο σαλόνι, ή πόσοι άνθρωποι πηγαίνουν στην πισίνα. Με τέτοιου είδους πληροφόρηση στη συνέχεια, μπορείτε να πάρετε καλύτερες αποφάσεις για τις υπηρεσίες σας, τον τρόπο ανάπτυξης του προσωπικού σας, ακόμα κι αν θέλετε να ανακαινίσετε ή να διακοσμήσετε το χώρο για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους.

Η προληπτική συντήρηση είναι ένας τομέας που μπορεί επίσης να αντιμετωπιστεί με IoT, καθώς οι συσκευές με αυτο-διαγνωστικές ικανότητες που συνδέονται μεταξύ τους μπορούν να στείλουν μηνύματα στο back office, αν μια λάμπα δεν ανάβει ή ακόμη και αν οι μπαταρίες στο τηλεχειριστήριο έχουν αποφορτιστεί. Με αυτό τον τρόπο, η συντήρηση του ξενοδοχείου μπορεί να γίνει προληπτικά, χωρίς να χρειάζεται να περιμένετε έναν επισκέπτη να αναφέρει το πρόβλημα. Σε ένα ξενοδοχείο με πολλά δωμάτια, ο αυτόματος εντοπισμός της ανάγκης για αλλαγή των φίλτρων κλιματισμού, μπορεί να περιορίσει το κόστος, αφού κάποια από τα δωμάτια μπορεί να χρειαστούν πιο συχνή αλλαγή και κάποια άλλα λιγότερο.

Η ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ προσφέρει εξαιρετικές (state-of-the-art) τεχνολογικές λύσεις για ξενοδοχεία, διασυνδεδεμένες (integrated) μεταξύ τους, με απεριόριστες δυνατότητες για το σύγχρονο επαγγελματικό κτίριο. Ένα ολοκληρωμένο σύστημα καταγραφής, παρακολούθησης και διαχείρισης των κρίσιμων δεδομένων ενός τουριστικού καταλύματος, μαζί με την ισχυρή πλατφόρμα λογισμικού και ανάλυσης, αποτελεί ένα ισχυρότατο πυρήνα σε οποιαδήποτε τουριστική επαγγελματική εγκατάσταση.