theinternetofthings

Η ακεραιότητα της ασφάλειας που παρέχουμε ως βιομηχανία, δεν πρέπει να υπονομεύεται από το IoT. Οι επιχειρήσεις, οι κυβερνήσεις και οι άνθρωποι, βασίζονται σε εμάς για να προστατεύσουμε ότι είναι σημαντικό, και πρέπει να συνεχίσουμε να διατηρούμε τα υψηλά πρότυπα που υπάρχουν στον κλάδο μας σήμερα. Δεν θέλουμε να πούμε ότι η βιομηχανία της ασφάλειας θα πρέπει να αγνοήσει το IoT (Internet of Things), αλλά ότι θα πρέπει να είναι προσεκτική στην προσέγγιση, καθώς αναπτύσσουμε νέα προϊόντα, λογισμικού και συστημάτων.

Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων δημιουργεί σήμερα τεράστιο ενδιαφέρον και υπάρχει μια υγιής συζήτηση σχετικά με το τι συνιστά ένα IoT. Οι συζητήσεις συχνά επικεντρώνονται στο τι μπορεί να σημαίνει για το μέλλον των τεχνολογιών, την ανάπτυξη των προϊόντων και τις πωλήσεις. Άλλοι υποστηρίζουν ότι ήδη υφίσταται, μέσα από ολοκληρωμένες λύσεις κινητής τηλεφωνίας και web-based εφαρμογές, που υπόσχονται ακόμη πιο εξατομικευμένη εμπειρία χρήστη.

Μερικοί τεχνολόγοι πιστεύουν ότι ο όρος Διαδίκτυο των Πραγμάτων αναφέρεται μόνο στη σύνδεση των Πραγμάτων σε άλλα Πράγματα, αλλά στην πραγματικότητα το IoT είναι κάτι πολύ περισσότερο από συσκευές που συνδέονται μέσω έξυπνων δικτύων. Υπάρχουν επίσης σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των πληροφοριών που ανταλλάσσονται κατά τη σύνδεση, καθώς η δημιουργία όλο και περισσότερων νέων σημείων πρόσβασης, θεωρείται ότι αυξάνει τα σημεία επίθεσης.

Οι πρώτες συσκευές IoT έχουν ήδη αντιμετωπίσει επικρίσεις για τρωτά σημεία τους και τις δυνατότητες των κακών πρακτικών, για συγκεκαλυμμένη συλλογή δεδομένων, απώλεια ελέγχου των συσκευών και παραβίαση της ιδιωτικής ζωής. Αρκετοί σημαντικοί άνθρωποι της τεχνολογίας έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την ανάμειξη του IoT με την τεχνητή νοημοσύνη. Λένε ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να έχουμε μηχανές που παίρνουν αποφάσεις και αποκτούν τον έλεγχο των Πραγμάτων.

the-internet-of-things

Η συζήτηση αυτή, είναι κάπως διαφορετική για εμάς, από εκείνες άλλων κλάδων. Η επιχείρηση μας είναι που πρέπει να διασφαλίσει τα πράγματα, τους ανθρώπους και τις πληροφορίες, και επιδιώκει να καταστήσει ασφαλή τα περιουσιακά στοιχεία, χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό φυσικών εμποδίων και τεχνολογικών εργαλείων. Η προσέγγιση μας στο IoT, ως εκ τούτου, απαιτεί περισσότερη προσοχή. Στο χώρο μας γνωρίζουμε ότι οι πληροφορίες δεν είναι μόνο δύναμη, αλλά ότι μπορούν επίσης να είναι επιβλαβείς για την ασφάλεια, όταν πέσουν σε λάθος χέρια.

Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην επιλογή προϊόντων IoT και στις δυνατότητες που τους δίνουμε. Περισσότερη ανταλλαγή δεδομένων αναπόφευκτα σημαίνει ότι μια παραβίαση της ασφάλειας σε μία συσκευή ή σύστημα, θα μπορούσε να οδηγήσει τεράστιες ποσότητες δεδομένων από πολλά συστήματα και συσκευές σε κίνδυνο. Η HP ανέφερε πρόσφατα ότι μέχρι και το 70% των συσκευών DIY που χρησιμοποιούνται συνήθως ως IoT, είναι ευάλωτες σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο για τη βιομηχανία, είναι η ανάγκη για προδιαγραφές και τη σχετική νομοθεσία, που αναπτύσσονται αυτή την εποχή και θα πρέπει να τηρούνται στη βιομηχανία της ασφάλειας. Τα βασικά πρότυπα είναι και θα αποτελέσουν τον ακρογωνιαίο λίθο για να εξασφαλιστεί η απαραίτητη εμπιστοσύνη, ενώ οι προδιαγραφές πιστοποίησης θα φέρουν την αυτοματοποίηση και πρωτόκολλα επικοινωνίας για τη συνεργασία ανάμεσα σε συσκευές παρακολούθησης βίντεο, ελέγχου πρόσβασης κ.α., διαφορετικών κατασκευαστών.

Αν και παραμένουν πολλά ερωτήματα, είναι σαφές ότι το Διαδίκτυο των Πραγμάτων είναι ήδη σε ανάπτυξη και καλλιέργεια στην ευρύτερη αγορά της τεχνολογίας, καθώς οι πελάτες αγοράζουν όλο και περισσότερο συνδεδεμένα προϊόντα και προβλέπεται να αγοράσουν ακόμη περισσότερα το επόμενο έτος. Το ΙοΤ δεν μπορεί να αγνοηθεί, παρά το συνδυασμό των δυνητικών οφελών με τις πιθανές αδυναμίες. Έχει μετακινηθεί από μια εννοιολογική κατάσταση σε μια πολλά υποσχόμενη πραγματικότητα, ενώ μπορεί να είναι η επόμενη φάση της βιομηχανικής επανάστασης.

Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων θα γίνει πραγματικότητα στον κλάδο της ασφάλειας, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι, ανεξάρτητα από το αν η βιομηχανία είναι έτοιμη ή όχι. Λαμβάνοντας υπόψη το αναπόφευκτο, το ερώτημα που πρέπει να τεθεί, δεν είναι αν το IoT θα επηρεάσει την αγορά μας, αλλά αν είμαστε προετοιμασμένοι με τον καλύτερο τρόπο. Η πρόκληση, φυσικά, θα είναι να παρέχουμε αυξημένη λειτουργικότητα και ευκολία χρήσης για τους τελικούς χρήστες, χωρίς να χάσουμε την ακεραιότητα της ασφάλειας που προσφέρουμε ως βιομηχανία. Θα πρέπει να καθορίσουμε πώς θα συνεχίσουμε την καλύτερη δουλειά μας για την προστασία πολύτιμων περιουσιακών στοιχείων, ενώ παρέχουμε στους τελικούς χρήστες τη λειτουργικότητα, την ευκολία χρήσης και τη διαλειτουργικότητα που περιμένουν.