Οι υπηρεσίες φωνητικών εντολών που αναπτύχθηκαν από την Amazon, την Apple, την Google και άλλους, αλλάζουν τον τρόπο που οι καταναλωτές αλληλεπιδρούν με τις οικιακές συνδεδεμένες συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των συναγερμών εισβολής, σύμφωνα με μια νέα έρευνα της IHS Markit.
Όλο και περισσότερα συστήματα συναγερμού προσφέρουν τώρα την επιλογή φωνητικής εντολής, που επιτρέπει στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν την Alexa, την Siri και άλλους έξυπνους βοηθούς, για να οπλίσουν και να αφοπλίσουν τα συστήματα συναγερμού τους.
Οι τεχνολογίες Internet of Things έχουν επηρεάσει βαθιά τα οικιακά συστήματα ασφαλείας και τους καταναλωτές, οδηγώντας σε αυξημένη συνδεσιμότητα και την ενσωμάτωση του Voice assistant σε όλο και περισσότερες έξυπνες συσκευές. Καθώς οι καταναλωτές θα νιώθουν πιο άνετα στη χρήση των φωνητικών εντολών, το μερίδιο των συστημάτων συναγερμού που βασίζονται σε παραδοσιακές μεθόδους θα μειωθεί.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 92% των συστημάτων συναγερμού εισβολής που πωλήθηκαν το 2017 ελέγχονται με πληκτρολόγιο ή μπρελόκ. Ωστόσο, η κατηγορία αυτή αναμένεται να μειωθεί στο 81% μέχρι το 2022.
Το μερίδιο των συστημάτων συναγερμού που ελέγχονται με φωνητικές εντολές αναμένεται να αυξηθεί με ένα σύνθετο ετήσιο ποσοστό αύξησης (CAGR) 7% από το 2017 έως το 2022.
Η χρήση φωνητικών εντολών για τον έλεγχο των συστημάτων συναγερμού καθιστά τη διαδικασία ευκολότερη και ταχύτερη, αφού εξαλείφει την ανάγκη φυσικής αλληλεπίδρασης με τον ίδιο το συναγερμό. Με τις φωνητικές εντολές, δεν υπάρχει καμία ανάγκη να εντοπίσει κανείς το μπρελόκ ή να πληκτρολογήσει έναν κωδικό PIN στο πληκτρολόγιο.
Επί του παρόντος, οι διαθέσιμες φωνητικές εντολές σε συστήματα συναγερμών προσφέρουν ένα βασικό επίπεδο αλληλεπίδρασης. Ο χρήστης εκφωνεί μια προκαθορισμένη εντολή για να οπλίσει / αφοπλίσει το σύστημα και στη συνέχεια, απαιτείται ένας κωδικός ασφαλείας ή ένας κωδικός pin.
Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε στο μέλλον να βελτιωθεί με τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών αναγνώρισης φωνής, που θα εξαλείψουν την ανάγκη για ειδικούς κωδικούς πρόσβασης. Το σύστημα θα χρησιμοποιήσει σε αυτή την περίπτωση βιομετρικά δεδομένα για την επαλήθευση της ταυτότητας του χρήστη, κάτι που θα μπορεί να γίνει αυτόματα, απλοποιώντας τη διαδικασία.
Μια σειρά από προκλήσεις εμποδίζουν ακόμα τα συστήματα που ελέγχονται φωνητικά από το να γίνουν πιο δημοφιλή στους συναγερμούς. Ορισμένοι χρήστες δεν κατανοούν ακόμα την τεχνολογία, υπάρχει το πρόβλημα της απαίτησης σύνδεσης με το Διαδίκτυο (απαίτηση Wi-Fi), αλλά και της εξάπλωσης των φωνητικών συστημάτων σε όλο και περισσότερες γλώσσες. Ανάλογα με το είδος, το πλήθος των δυνατοτήτων και τη λειτουργικότητα που θα αποκτήσουν μελλοντικά οι έξυπνοι βοηθοί φωνής, ίσως να οδηγηθούμε σε ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.
Η βελτιωμένη συνδεσιμότητα και λειτουργικότητα θα γίνουν σημαντικοί παράγοντες διαφοροποίησης για τα συστήματα συναγερμού, ενώ όλο και περισσότεροι κατασκευαστές θα προσφέρουν δυνατότητα ελέγχου με φωνητικές εντολές, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει ένα πρόσθετο κίνητρο για την αγορά ενός συστήματος συναγερμού.
Πολλοί από τους σημερινούς χρήστες συστημάτων συναγερμού εξακολουθούν να διστάζουν να δοκιμάσουν τα οφέλη της αλληλεπίδρασης φωνής, αλλά η αλλαγή αυτών των αντιλήψεων είναι θέμα λίγου χρόνου, αφού οι έξυπνες συσκευές μπορούν να απλοποιήσουν τον έλεγχο των συστημάτων συναγερμού.