Το διαδίκτυο επιλέγουν σε μεγάλο ποσοστό οι Έλληνες ως μέσο για τις αγορές τους, διαπίστωση που αφορά κυρίως υπηρεσίες ή διαρκή αγαθά. Η διαπίστωση προέρχεται από την έρευνα «Global Connected Commerce Survey» που πραγματοποιήθηκε από τη Nielsen το τρίτο τρίμηνο του 2016.

Συγκεκριμένα, το 62% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχουν αγοράσει κάποια ταξιδιωτική υπηρεσία online, με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο να βρίσκεται μόλις στο 47%, ενώ ακολουθούν με πολύ υψηλό ποσοστό (54%) τα είδη ένδυσης, κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (52%).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι 47% των Ελλήνων έχει παραγγείλει έστω και μία φορά έτοιμο φαγητό διαδικτυακά και μάλιστα η Ελλάδα είναι πρώτη σε αυτή την κατηγορία, μεταξύ των λοιπών Ευρωπαϊκών κρατών, που συμμετείχαν στην έρευνα.

Στα προϊόντα παντοπωλείου ή τα φρέσκα προϊόντα οι online αγορές, κατά δήλωση των καταναλωτών, βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθώς 6 στους 10 προτιμούν να αγοράζουν αυτές τις κατηγορίες μόνο μέσα στα φυσικά καταστήματα. Παρ’ όλα αυτά, σε μια διαφορετική ανάγνωση των στοιχείων, 4 στους 10 καταναλωτές είτε είναι «έτοιμοι» να αγοράσουν φρέσκα προϊόντα / είδη παντοπωλείου μέσω ηλεκτρονικού καταστήματος, είτε ήδη τα αγοράζουν.

Από τα πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας, φαίνεται να υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία για όσους δραστηριοποιούνται στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Ο μηχανισμός που θα βοηθούσε περισσότερο στην ενεργοποίηση των καταναλωτών που αποφεύγουν τις online αγορές, όσον αφορά στα καταναλωτικά προϊόντα, είναι η εγγύηση επιστροφής χρημάτων  σε περίπτωση που το προϊόν δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του αγοραστή.