Τα τελευταία δύο χρόνια ήταν αρκετά δύσκολα για τους περισσότερους από τους κατασκευαστές προϊόντων ασφαλείας σε όλο τον κόσμο. Το κύριο πρόβλημα δεν είναι οι αλλαγές στην παγκόσμια ζήτηση για τα προϊόντα ασφαλείας, ούτε ή ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη σε ορισμένες χώρες. Αντίθετα, σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές, οι κατασκευαστές είναι σήμερα αντιμέτωποι με το ίδιο πρόβλημα, τον ανταγωνισμό σε επίπεδο τιμών, κάτι που εντείνεται όλο και περισσότερο από έτος σε έτος.

Ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης για τις κορυφαίες 50 επιχειρήσεις του τομέα ασφαλείας στον κόσμο, είναι υψηλότερος σε σχέση με πέρυσι (+5,1% σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα). Ωστόσο, οι εταιρείες οι οποίες είναι προς το τέλος της κατάταξης, παρουσιάζουν έσοδα από τις πωλήσεις τους κοντά στα 5 εκατομμύρια δολάρια το 2015, σε αντίθεση με τα σχεδόν 20 εκατομμύρια δολάρια του 2014.

Η παγκόσμια οικονομία και οι τρομοκρατικές απειλές οδήγησαν και επηρέασαν σημαντικά τον κλάδο της ασφάλειας την τελευταία δεκαετία. Τώρα, η καθολική τάση της μείωσης των τιμών δοκιμάζει την ευελιξία όλων των εταιρειών ασφαλείας.

Αναλυτές του κλάδου επιβεβαιώνουν μια σημαντική πτώση στην ανάπτυξη του εξοπλισμού βίντεοεπιτήρησης για το 2015. Η αγορά εξοπλισμού ασφαλείας αυξήθηκε 4,5% το 2015, ενώ ο ετήσιος ρυθμός αύξησης την τελευταία 5ετία ήταν 8,2%, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Memoori. Οι εκτιμήσεις της IHS δίνουν μια ακόμα πιο απογοητευτική εικόνα, εκτιμώντας την αύξηση του επαγγελματικού εξοπλισμού βίντεοεπιτήρησης σε μόλις 1,9% από το 2015. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το 14,2% του 2014 και το 6,8% του 2013.

Οι τιμές του εξοπλισμού ασφαλείας έχουν πέσει γρήγορα τα τελευταία χρόνια. Ένα παράδειγμα είναι η μέση παγκόσμια τιμή μιας δικτυακής κάμερας παρακολούθησης βίντεο, που έπεσε από σχεδόν 500 δολάρια το 2010, σε λιγότερο από 130 δολάρια το 2015. Οι Κινέζοι προμηθευτές προσφέρουν συχνά προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές από τους Δυτικούς ομολόγους τους και έχουν κερδίσει σημαντικό μερίδιο αγοράς.

Τα συνολικά έσοδα των 10 κορυφαίων εταιρειών πλησιάζουν τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια, αντιπροσωπεύοντας το 80% του συνόλου των 50 πρώτων εταιρειών, κάτι που εξηγεί περαιτέρω την επιρροή τους στην παγκόσμια αγορά. Η IHS επισημαίνει, για την αγορά βίντεοεπιτήρησης και μόνο, πως οι κορυφαίοι 15 προμηθευτές αντιπροσώπευαν το 55% των εσόδων για το 2015.

Οι μεγάλοι προμηθευτές προϊόντων ασφαλείας έχουν εδραιώσει σε σημαντικό βαθμό τη θέση τους την τελευταία 5ετία, καθώς η παγκόσμια αγορά διατηρεί ακόμα υψηλές επενδύσεις στον τομέα της ασφάλειας. Ο ανταγωνισμός των τιμών, πέρα από τις άλλες επιδράσεις, έχει επιταχύνει την εξυγίανση του κλάδου.