Είτε πρόκειται για περιπολίες εμπορικών κέντρων, είτε για ελέγχους σε αεροδρόμια ή για προστασία VIP, οι ιδιωτικοί φρουροί ασφαλείας έχουν γίνει όλο και πιο κοινό θέαμα σε όλο τον κόσμο. Σε πολλές χώρες οι ιδιωτικοί φρουροί είναι οπλισμένοι, ακόμη και ντυμένοι με στολές παρόμοιες με της αστυνομίας.

Ο κλάδος γνώρισε τεράστια αύξηση τα τελευταία χρόνια και σήμερα υπάρχουν περίπου 20 εκατομμύρια εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα στον κλάδο της ασφάλειας παγκοσμίως, ενώ ο τζίρος αγγίζει τα 180 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, στα 240 δις δολάρια μέχρι το 2020, υπερβαίνοντας το ΑΕΠ 100 χωρών προσθετικά. Σύμφωνα με έρευνα του The Guardian, το ήμισυ του πληθυσμού του πλανήτη ζει σε χώρες όπου υπάρχουν περισσότεροι ιδιωτικοί φρουροί ασφαλείας από αστυνομικούς.

Το ακόλουθο infographic παρέχει μια επισκόπηση ορισμένων από τις βασικές χώρες που αναλύθηκαν, με την Ινδία να έχει μία από τις πιο έντονες ανισότητες. Υπάρχουν περίπου 7 εκατομμύρια εργαζόμενοι ιδιωτικής ασφάλειας στην Ινδία, σε σύγκριση με μόλις 1,4 εκατομμύρια αστυνομικούς. Η κατάσταση είναι πολύ παρόμοια στην Κίνα, όπου περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι απασχολούνται στην ιδιωτική ασφάλεια, σε σύγκριση με 2,7 εκατομμύρια αστυνομικούς. Στις ΗΠΑ υπάρχουν πάνω από 1,1 εκατομμύρια ιδιωτικοί φρουροί, σε σύγκριση με 800.000 αστυνομικούς, ενώ τα πράγματα είναι πιο ισορροπημένα στη Γερμανία.

Ο κλάδος των ιδιωτικών φρουρών ασφαλείας άρχισε να αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, με μετεωρική άνοδο του τομέα και όλο και περισσότερα άτομα να συμμετέχουν στον «παγκόσμιο χορό» των δισεκατομμυρίων, με τη ζήτηση για υπηρεσίες όπως η παρακολούθηση συναγερμών και οι θωρακισμένες μεταφορές να εκτοξεύεται.