Το BIOSwimmer είναι ένα μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα σχεδιασμένο για την παρακολούθηση λιμανιών των ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα από τα ταχύτερα και πιο ευέλικτα πλάσματα στον πλανήτη, με εξαιρετικές ικανότητες σε υψηλές και χαμηλές ταχύτητες, λόγω του βελτιωμένου σώματος και ενός τέλειου συντονισμένα “μυϊκού” συστήματος αισθητήρων ελέγχου.

Το προηγούμενο καλοκαίρι, η Boston Engineering δοκίμασε στο λιμάνι του Τσάρλεστον ένα ρομποτικό κατάσκοπο σε σχήμα τόνου. Το ρομπότ, που ονομάζεται BIOSwimmer, έχει αναπτυχθεί με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Το ρομπότ μοιάζει και συμπεριφέρεται σαν ένα πραγματικό ψάρι, ώστε να μπορεί να εναρμονιστεί με τη γύρω θαλάσσια ζωή, ενώ οι κάμερες του επιθεωρούν τα λιμάνια, τις προβλήτες και το εξωτερικό των πλοίων από κοντά, τόσο σε βαθιά όσο και σε ρηχά νερά.

Αυτή η επόμενη γενιά μη επανδρωμένων υποβρυχίων οχημάτων θα μπορούσε να λειτουργήσει για την αύξηση της αποδοτικότητας της Αμερικανικής Ακτοφυλακής και Τελωνείων και της υπηρεσίας Προστασίας των Συνόρων, για την επιθεώρηση πλοίων και προβλητών για λαθρεμπόριο και άλλες περιπτώσεις.

Η ικανότητα του ρομπότ να στρίβει και να κινείται σε περιορισμένους χώρους, το κάνει να ξεχωρίζει από τα άλλα τηλεχειριζόμενα οχήματα που μπορούν να λειτουργούν κάτω από το νερό. Το ρομπότ μπορεί να επιθεωρήσει ακόμα και δεξαμενές στο εσωτερικό των πλοίων, τροφοδοτείται από μια μπαταρία ιόντων λιθίου μακράς διάρκειας, ενώ μπορεί να προγραμματιστεί για ειδικές αποστολές και να ελέγχεται εξ αποστάσεως.