Η παγκόσμια αγορά έξυπνων οικιακών συσκευών αναμένεται να αυξηθεί κατά 31% σε ετήσια βάση το 2018, φθάνοντας τις 643,9 εκατομμύρια αποστολές, σύμφωνα με την τριμηνιαία παγκόσμια έρευνα της IDC (International Data Corporation). Το σύνολο της αγοράς Smart Home, που αποτελείται από έξυπνα ηχεία, προϊόντα ψυχαγωγίας βίντεο, συνδεδεμένο φωτισμό, έξυπνους θερμοστάτες και προϊόντα παρακολούθησης/ασφαλείας, αναμένεται να φθάσει τα 1,3 δισεκατομμύρια αποστολές συσκευών έως το 2022, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 20,8%.

Η ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 39,1%, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν 100 εκατομμύρια μονάδες το 2018 και 230,5 εκατομμύρια έως το 2022, θα είναι τα “έξυπνα ηχεία” με ενσωματωμένους βοηθούς φωνής, όπως το Amazon Echo και το Google Home.

Πολλοί νέοι τύποι συσκευών, για χρήση εντός και εκτός σπιτιού, περιλαμβάνουν ενσωματωμένους βοηθούς φωνής. Το απόρρητο και η ασφάλεια των έξυπνων οικιακών συσκευών παραμένουν από τους βασικούς λόγους αναστολής της χρήσης τους, ωστόσο διατηρείται μια θετική προοπτική για την αγορά, καθώς η ευκολία στη χρήση αυτών των συσκευών θα αντισταθμίσει τις όποιες ανησυχίες.

Οι πωλήσεις προϊόντων Video Entertainment, κυρίως “έξυπνες” τηλεοράσεις και ψηφιακοί προσαρμογείς μέσων (Chromecast, Apple TV, κ.α.) προβλέπεται να φτάσουν τα 457,5 εκατομμύρια συσκευές έως το 2022, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 10,9%. Ενεργώντας ως το κέντρο του σαλονιού, αυτή η κατηγορία είναι έτοιμη για την ανάπτυξη και αναμένεται να χρησιμεύσει ως πύλη μέσα στο οικοσύστημα των έξυπνων σπιτιών, οπότε αναμένεται τεράστιος ανταγωνισμός – τόσο σε περιεχόμενο όσο και σε τιμή.

Ο τομέας Home Monitoring/Security, που περιλαμβάνει αισθητήρες ελέγχου για πόρτες/παράθυρα και κάμερες IP, αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 19,4% της αγοράς Smart Home μέχρι το τέλος του 2022. Αν και η κατηγορία αντιμετωπίζει μεγάλες δυνατότητες, με μέση ετήσια ανάπτυξη 27,3 %, απευθύνεται σε ένα κάπως περιορισμένο υποσύνολο των καταναλωτών – ειδικά σε ιδιοκτήτες ακινήτων – καθώς τα περισσότερα προϊόντα εξακολουθούν να ενδιαφέρουν λιγότερο τους καταναλωτές που ζουν σε διαμερίσματα.

Τα Smart Speakers, παρά το ότι απολαμβάνουν σήμερα τα φώτα της δημοσιότητας, θα είναι μόλις η τρίτη μεγαλύτερη κατηγορία το 2022. Siri, Cortana και Bixby αναμένεται επίσης να δημιουργήσουν ευρεία διαθεσιμότητα, αν και κανένας από αυτούς τους βοηθούς φωνής δεν θα αμφισβητήσει τη θέση της Google και της Amazon, από την άποψη του αριθμού αποστολών μονάδων.

Η κατηγορία του συνδεδεμένου φωτισμού, οι έξυπνοι θερμοστάτες και τα υπόλοιπα προϊόντα Smart Home, παρέχουν στους χρήστες ένα πλήρες οικοσύστημα προϊόντων και υπηρεσιών για τον έλεγχο και την παρακολούθηση των κατοικιών τους. Συνδυαστικά, αυτές οι κατηγορίες – Lighting, Thermostats, Other – αναμένεται να σημειώσουν μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 26,9% την επόμενη πενταετία, με τα προϊόντα φωτισμού (π.χ. Philips Hue) να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των αποστολών.