Η έννοια του System Integrator στον τομέα της ασφάλειας παγκοσμίως, ταυτίζεται με εταιρείες που αναλαμβάνουν απευθείας προς τον πελάτη, την υλοποίηση μεγάλων κυρίως έργων εγκατάστασης συστημάτων ασφάλειας και πυρασφάλειας, αξιοποιώντας λύσεις από διάφορους κατασκευαστές, που ενοποιούνται στα πλαίσια μιας integrated λογικής, ανάλογα πάντα με τις απαιτήσεις του κάθε έργου.

Aπό τη συνέντευξη του Νικόλαου Σιάγα, Γενικού Διευθυντή της ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. (Ηλεκτρ. Μηχανικός ΕΜΠ, MSc, MBA), που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Security Manager.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Integrator Συστημάτων Ασφαλείας στην Ελλάδα της κρίσης, σημαίνει έρευνα, διαφοροποίηση, επιμονή και δουλειά, αλλά κυρίως όραμα. Όραμα εταιρικό, που πηγάζει από τη Διοίκηση της ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ, «μεταλαμπαδεύεται» στα στελέχη και τους εργαζόμενους και προσφέρεται στους Συνοδοιπόρους-Πελάτες μας, σε κάθε επαφή, έργο, υπηρεσία και προϊόν.

Οι απαιτήσεις της Αγοράς, γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες, αναπτυσσόμενες σε ένα «τοξικό» περιβάλλον, που συμπιέζει ζήτηση, τιμές και αποδόσεις. Οι Επενδύσεις σε έργα Ασφαλείας εδώ και χρόνια, είναι οι μίνιμουμ που χρειάζεται μια Επιχείρηση αλλά με ανοδική τάση λόγω, αφενός του παλαιωμένου πια εξοπλισμού (αγορά αντικατάστασης), αφετέρου των περιοριστικών νομοθετικών οδηγιών (Ε.Ε. και Ελληνικού κράτους).

Αργά αλλά σταθερά, το Integration στα συστήματα Ασφαλείας, παίρνει τη θέση που έχει ήδη στις προηγμένες χώρες της Ευρώπης, αλλά και τις Η.Π.Α. Η απάντηση στην ερώτηση «ποιος αποφασίζει;», δεν είναι απλή. Σχετίζεται με το είδος-δομή-οργάνωση της εταιρείας-πελάτη, αλλά και άλλους παράγοντες. Το σίγουρο είναι ότι αυτό το ερώτημα και η ακριβής απάντηση του, αποτελούν τη «λυδία λίθο» μιας προσέγγισης και τελικά συνεργασίας.

Καταλύτες στην εξέλιξη της Αγοράς μέχρι σήμερα, αποτελούν δύο παράγοντες:

 • Η ιλιγγιώδης τεχνολογική αναβάθμιση προϊόντων-υπηρεσιών, με σημαντική παρουσία στο χώρο μας, «ώριμων» λύσεων:

  • Ενοποιημένων συστημάτων (Integrated Systems) ασφάλειας, πυρασφάλειας, ελέγχου πρόσβασης και CCTV με πλατφόρμες κεντρικής διαχείρισης συμβάντων, συσχέτισης και επιβεβαίωσης κρίσιμων σημάτων συναγερμού.
  • Κτιριακού αυτοματισμού με έμφαση στην αποδοτική ενεργειακή διαχείριση και εξοικονόμηση.
  • Έξυπνων συστημάτων (smart home, smart building, smart city κ.α.) με τεχνολογίες διασυνδεδεμένων συσκευών (ΙοΤ: Internet of Things).
 • Η αλλαγή/μετεξέλιξη του μοντέλου Πώλησης σε πελατοκεντρική, ως μόνη προσέγγιση βιώσιμης ανάπτυξης μιας εταιρίας.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ

Η ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ παρακολουθεί τις εξελίξεις, με συνεχείς προσαρμογές πλάνων και στρατηγικών προσπαθώντας, με μεγάλη επιτυχία ήδη, να μην «χαθεί το τρένο»! Πιο συγκεκριμένα:

 • Αντιπροσωπεύουμε/εισάγουμε/διακινούμε μεγάλη γκάμα Συστημάτων και υποσυστημάτων Ασφαλείας & Ελέγχου, από τους μεγαλύτερους διεθνείς Οίκους, όπως HONEYWELL, INIM, ΤYCO, NOTIFIER, ΚΕΝΤΕC, ADVANCED, SCHRACK, AXIS, HIKVISION, SATEL, κ.α.

 • Διαθέτουμε μεγάλη εμπειρία και πληθώρα επιτυχημένων εγκαταστάσεων με ενοποιημένα συστήματα, σε πλατφόρμες Prowatch, WinPak, EBI, Arena, SmartLook, ΑppVision, Milestone κ.α.

 • Αναπτύξαμε σε συνεργασία με τη HONEYWELL το Energy Box, ένα προηγμένο Σύστημα Διαχείρισης Ενέργειας Κτιρίων και Εγκαταστάσεων. Η διετής εφαρμογή του σε μεγάλο δίκτυο πολυκαταστημάτων, πλέον του περιβαλλοντικού οφέλους, επέφερε μέση μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 12%.

 • Αναπτύξαμε σε συνεργασία με την ΑΒΒ τα προϊόντα Ζ-Ηοtel και Ζ-Εnergy, για εξειδικευμένη ενεργειακή διαχείριση, αυτοματισμό ξενοδοχείων και μεγάλων ιδιωτικών εγκαταστάσεων, στην πλατφόρμα ΚΝΧ.

 • Μελετήσαμε και Αναπτύξαμε τη μοναδική λύση VerifiQation, για έξυπνη επαλήθευση συμβάντων συναγερμού μέσω Video παρέχοντας την, ως συνδρομητική υπηρεσία μέσω της πλατφόρμας SENTΙΝΕL του Κέντρου Λήψης Σημάτων μας.

 • Προωθούμε λύσεις “smart” με καινοτόμα προϊόντα, όπως το σύστημα smart-home της AJAX, που βασίζεται σε έναν πιστοποιημένο κατά grade-2 πίνακα συναγερμού και μία έξυπνη smartphone app, παρέχοντας ασύρματη επιτήρηση περιφερειακών ασφαλείας, περιβαλλοντικών αισθητήρων και διαχείριση ΟΝ/ΟFF ηλεκτρικών φορτίων.

Στα παραπάνω, κρίσιμος παράγοντας αποτελεσματικότητας αποτελεί το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό μας, διαμορφώνοντας μετά από Μελέτη, Προσαρμογή και Ενοποίηση, τη βέλτιστη ολοκληρωμένη Λύση-Υπηρεσία-Προϊόν. Αυτή είναι η Ελληνική Προστιθέμενη αξία του Ομίλου ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ.

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

H ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ, έχει Ηγετική θέση στον Κλάδο της Ασφάλειας, Πυρασφάλειας και Αυτοματισμού, τόσο στην Β2Β αγορά όσο και στην Β2C, ως πάροχος ενοποιημένων λύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας (premium Integrator). Ο ενοποιημένος τζίρος του Ομίλου το 2016, ανήλθε στα ~ 20 εκ. ευρώ, με κέρδη προ φόρων 1,7 εκ. ευρώ, παρ΄ όλες τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπήρξαν σε επίπεδο ζήτησης και ρευστότητας, λόγω της κρίσης.

Ο Όμιλος αποτελείται από τρεις Εταιρείες στην Ελλάδα (ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε, ΑCON Πυροσβεστικά Μέσα και ΕΡΜΗΣ Κέντρο Λήψης Σημάτων) και θυγατρικές εταιρείες στην Κύπρο, την Αλβανία και τη Βουλγαρία. Επιπλέον, διαθέτει Δίκτυο Πωλήσεων-Τεχνικής Υποστήριξης με 23 υποκαταστήματα και αντιπροσώπους σε όλη την Ελλάδα.

Μας εμπιστεύονται πάνω από 22.000 Πελάτες σε όλο το φάσμα της Ελληνικής Οικονομίας, στον Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα. Με πορεία ήδη πέντε δεκαετιών, είμαστε πάντα δίπλα στους Πελάτες μας, δίνοντας άμεσα λύσεις, υλοποιώντας πολύπλοκα έργα, ενημερώνοντας για νέες τεχνολογίες, συμβουλεύοντας για την επιλογή λύσεων με σεβασμό στην επένδυση (ROI) και «μετρώντας» πάντοτε τη γνώμη τους, ώστε να γινόμαστε και εμείς καλύτεροι. Επιδίωξη μας, είναι η συνεργασία να κατευθύνεται σε στοχευμένη προσέγγιση των αναγκών τους και στην παροχή αξιόπιστων και βέλτιστων λύσεων. Aναλυτές του χώρου (GiT magazine) σχολιάζουν, ότι η επιτυχία ενός Integrator, οφείλεται κατά 50% στην τιμή και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και κατά 50% στη σχέση εμπιστοσύνης με τον πελάτη. Μία Εμπιστοσύνη που εμείς την επιτυγχάνουμε, μέσω:

 • Εξειδικευμένου προσωπικού και συνεργατών 280+ ατόμων (Μηχανικοί ΑΕΙ & ΑΤΕΙ ως μελετητές – Σύμβουλοι ασφαλείας – Εργοδηγοί, Τεχνικό εξειδικευμένο προσωπικό, νόμιμα ασφαλισμένο και αδειοδοτημένο ως ΙΕΠΥΑ, αλλά και διοικητικό προσωπικό υψηλών επαγγελματικών προδιαγραφών.

 • Διασπορά εγκαταστάσεων τεχνικής υποστήριξης πανελλαδικά, για εγγύτητα – ταχύτητα απόκρισης.

 • Προδιαγραφές ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών κατά ISO-9001 και 27001.

 • Εμπορία-Διακίνηση πιστοποιημένων υλικών και εκτέλεση εργασιών – συντηρήσεων, με βάση τα Ευρωπαϊκά πρότυπα

 • Ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό υψηλών προδιαγραφών, με χρήση τεχνολογιών αιχμής (ERP, CRM, PDA ) και συστήματα εφεδρείας.

Οι ολοκληρωμένες Υπηρεσίες μας, περιλαμβάνουν από ένα απλό σύστημα Συναγερμού σε ένα ελληνικό διαμέρισμα ή μονοκατοικία, μέχρι το πιο εξειδικευμένο στην χώρα μας σύστημα κατάσβεσης στον «Μετροπόντικα» (TBM).

Η πελατειακή μας διάρθρωση σε επίπεδο τζίρου, έχει βαρύτητα στο Β2Β ως “main core business” του Ομίλου, αλλά και το Β2C είναι Στρατηγική προτεραιότητα μας, έχοντας ήδη βάση 16.500 πελατών που συνεχώς διευρύνεται.

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ

Η εξέλιξη της Αγοράς αλλά κυρίως η Εμπιστοσύνη των Πελατών μας, μέσα από την πολύχρονη διάρκεια συνεργασίας, μας οδηγεί σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην ανάληψη νέων έργων. Αναφέρω ως παραδείγματα τον Τραπεζικό τομέα, όπου έχουμε ηγετική θέση με +60% των εγκατεστημένων συστημάτων Ασφαλείας, Πυρασφάλειας και Αυτοματισμού, την Πολιτισμική κληρονομιά της χώρας μας, με μεγάλο αριθμό Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων, τις μεγάλες Υποδομές (ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, Μotor-Oil), αλλά και τα σημαντικότερα Διοικητικά κτίρια Ελληνικών Εταιρειών και Πολυεθνικών Ομίλων.

Ενδεικτικά τέλος, την τελευταία πενταετία εγκαταστήσαμε ενοποιημένα συστήματα υπερσύγχρονων προδιαγραφών στην Ωνάσειο Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Νέο Μουσείο Γουλανδρή, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στα κτίρια δεκάδων Πρεσβειών, στο Παγκύπριο Σύστημα Πυρασφάλειας της CYTA, έργα που υλοποιήσαμε σε συνεργασία με Ελληνικές Τεχνικές Εταιρίες (ΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ, J&P, METKA, κ.α.).

Σχολιάζοντας το επιχειρηματικό περιβάλλον και την παγκόσμια Αγορά Ασφάλειας & Ελέγχου, διαπιστώνουμε ότι βρίσκεται σε στάδιο αναδιαμόρφωσης των Υπηρεσιών και Προϊόντων, επηρεαζόμενη από τις νέες τεχνολογίες αλλά και την απαίτηση των Πελατών για tailor made υπηρεσίες. Όλα αυτά σε φόντο υψηλής οικονομικής ανασφάλειας, με κινδύνους αλλά και ευκαιρίες. Για την Ελλάδα, δεν μπορούμε ακόμα να πούμε πολλά…, ίσως στον κλάδο μας να υπάρχουν προοπτικές… σε συνδυασμό και με την διεύρυνση – ανάπτυξη συμπληρωματικών Αγορών και Υπηρεσιών, στο Facility Management για παράδειγμα, είμαστε όμως ακόμα επιφυλακτικοί αλλά και συντηρητικά αισιόδοξοι.

Για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης και την αβεβαιότητα στην Ελληνική Αγορά, αρκούν τα λόγια του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου μας, κ. Τάκη Ζαριφόπουλου, (ως παράφραση ρήσης του Νίτσε), ότι « …όσοι αντέξουν, θ΄ αντέξουν επειδή έγιναν καλύτεροι σε όλα!».

Aπό τη συνέντευξη του Νικόλαου Σιάγα (Ηλεκτρ. Μηχανικού ΕΜΠ, MSc, MBA), που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Security Manager.