ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΣΕΚΑΠ Α.Ε

Μέλος του Ομίλου Εταιρειών JTI (Japan Tobacco International)

Συστήματα περιμετρικής επιτήρησης δικτυακών καμερών με έξυπνη ανίχνευση (AI)  και συναγερμού έναντι εισβολής με ανιχνευτές Laser 2D

ΟΜΙΛΟΣ JTI

  • Ο Όμιλος JTI αριθμεί 27 Εργοστάσια σε Ευρώπη, Ασία, Αφρική & Αμερική, με 44.000 εργαζομένους σε Παγκόσμια Κλίμακα και άνω των 100 Προϊόντων ανά χώρα
  • Το Εργοστάσιο της Ελλάδας που εδρεύει στην Ξάνθη, ανήκει στον Όμιλο από το 2018 και έχουν πραγματοποιηθεί επενδύσεις άνω των 30 εκατ. $

Εντός του τρέχοντος έτους έχουν πραγματοποιηθεί μεγάλες επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό αλλά και συστήματα ασφαλείας.

Η φιλοσοφία των συστημάτων ασφαλείας στηρίζεται στη δημιουργία επιπέδων Ασφαλείας (layers), με περιορισμό και έλεγχο παρουσίας στα σημαντικά τμήματα του εργοστασίου.

Καθορισμός παρακάτω Επιπέδων Ασφαλείας:

  • Layer 0: Φυσική Φύλαξη
  • Layer 1: Περιμετρική Επιτήρηση Οικοπέδου (CCTV σε όλο το μήκος της περίφραξης)
  • Layer 2: Περιμετρική Επιτήρηση Εγκαταστάσεων, μέσω CCTV & Body Worn Cameras
  • Layer 3: Σύστημα Συναγερμού (Intruder Network)
  • Layer 4: Access Control
  • Layer 5: Απομακρυσμένη Παρακολούθηση Συστημάτων (Central Monitoring Station)

Η ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ υλοποίησε το έργο που αφορούσε την περιμετρική επιτήρηση του Οικοπέδου & Κτιριακών Εγκαταστάσεων (Layers 1 & 2)

ΕΡΓΟ

Το έργο αποτελείται στο σύνολο από σταθερές και PTZ δικτυακές κάμερες, οι οποίες είναι εφοδιασμένες με “Έξυπνη Ανίχνευση” (Intelligent Detection) και ανάλογα με την επικινδυνότητα του χώρου έχουν εφαρμοστεί αντίστοιχα σενάρια (Tripwire, missing Object, Face Detection, Heat Map).

Οι κάμερες ελέγχονται μέσω του λογισμικού (AxxonNet) για επιπλέον διαβάθμιση ελέγχου συμβάντων.  Το λογισμικό λειτουργεί σε 2 διαφορετικούς Servers (main & backup), ώστε να διασφαλίζεται η αδιάλειπτη λειτουργία του.  Στους servers είναι εγκατεστημένο και ένα Video Management System (VMS) με Ανάλυση Εικόνας (Video Analytics – VM). Επιπλέον, με τη δημιουργία χρηστών (Εργαζομένων Φύλαξης) και διαχειριστή συστήματος  επιτυγχάνεται η διασφάλιση της λειτουργικότητας και η αποφυγή αναίτιας  απορρύθμισης συστήματος.

Επιπλέον των σταθερών καμερών υπάρχουν και οι γνωστές Body Worn cameras, όπου ο κάθε Φύλακας σε περιπτώσεις περιπολίας ή συμβάντος , βάζει την συγκεκριμένη κάμερα στο αλεξίσφαιρο γιλέκο του και επεμβαίνει. Οι συγκεκριμένες κάμερες είναι της εταιρείας AXIS και φυσικά υπάρχει και το αντίστοιχο λογισμικό για την διαχείριση του οπτικοακουστικού. Υλικού.

Στην επόμενη φάση του έργου, εγκαταστάθηκε σύστημα Συναγερμού, Intruder Network (Layer 3)

Σκοπός του συγκεκριμένου Layer είναι η λειτουργία ενός συστήματος συναγερμού που συνδυάζει τόσο την κλασσική έννοια ενός τέτοιου συστήματος όσο και τη συνεργασία με τα υπόλοιπα συστήματα ασφαλείας.

Οι εγκαταστάσεις στην Ξάνθη είναι ένας συνδυασμός διαφορετικών τύπων κτιριακών κατασκευών και συγκροτημάτων.

Το νέο σύστημα συναγερμού εγκαταστάθηκε στο κεντρικό κτίριο αλλά και στην περίμετρο των κρίσιμων κτιρίων. Το σύστημα είναι πλήρως επεκτάσιμο και τα μέρη του συστήματος, αλλά και ολόκληρη η εγκατάσταση, συμμορφώνονται με τις προδιαγραφές Grade III. Τα Επίπεδα πρόσβασης καθορίζονται σύμφωνα με το EN 50131, όπου μόνο ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει και να απενεργοποιήσει έναν συναγερμό.

Επιλέχθηκε και εγκαταστάθηκε  μία από τις πιο πρόσφατες και πιο εξελιγμένες τεχνολογίες για την προστασία της περιμέτρου κτιρίων, οι ανιχνευτές λέιζερ τεχνολογίας 2D LiDAR. Οι ανιχνευτές λέιζερ μπορούν να δημιουργήσουν εικονικούς τοίχους και να έχουν μεγάλες περιοχές σάρωσης, καθιστώντας τους ιδανικούς για περιμετρική προστασία κτιρίων με διαφορετικά υλικά κατασκευής.

Με τη δημιουργία Ανεξάρτητου Δικτύου συναγερμού αλλά και την χρήση των ανιχνευτών laser 2D Lidar Laser Detectors,  αποφεύχθηκε η εγκατάσταση εκτεταμένης καλωδίωσης, ανάγκης μεγάλου αριθμού ανιχνευτών ανά περιοχή και διαφορετικού τύπου ανιχνευτών/αισθητήρων, κάτι που κάνει ένα σύστημα πιο περίπλοκο στη χρήση και δύσκολο στη συντήρηση.

Οι συγκεκριμένοι ανιχνευτές έχουν ακτίνα ανίχνευσης 30 μέτρων και μπορούν να εγκατασταθούν τόσο σε οριζόντια όσο και σε κάθετη θέση.

Ο ανιχνευτής λέιζερ τεχνολογίας LiDAR ανιχνεύει το μέγεθος, την ταχύτητα και την απόσταση ενός κινούμενου αντικειμένου και μπορεί να επεξεργαστεί αυτές τις πληροφορίες με έναν μοναδικό ενσωματωμένο αλγόριθμο, ο οποίος οδηγεί σε εξαιρετικά αξιόπιστη ανίχνευση με ελάχιστους ψευδείς συναγερμούς. Επιπλέον διαθέτει λειτουργία Anti-masking και αλγόριθμο ακύρωσης ομίχλης.

Σε κάθε ανιχνευτή δημιουργήθηκαν διαφορετικές ζώνες ανίχνευσης εντός του εύρους κάλυψή τους, δίνοντας τη δυνατότητα ακριβέστερου εντοπισμού της πηγής συναγερμού σε μια μεγάλη περιοχή.

 

Οι ανιχνευτές ενσωματώθηκαν απευθείας στο υπάρχον σύστημα διαχείρισης βίντεο όπως και στο νέο πίνακα συναγερμού σειράς Galaxy Dimension, δημιουργώντας ένα σύστημα διπλής προειδοποίησης.

Το σύστημα διπλού συναγερμού έχει την έννοια ότι το IP (ψηφιακό) τμήμα του ανιχνευτή δημιουργεί συναγερμούς στο σύστημα VMS, «οπτικοποιώντας» τη θέση του συναγερμού, ενώ επιπλέον ειδοποιεί το προσωπικό μέσω του κλασικού συστήματος συναγερμού από το αναλογικό τμήμα του ανιχνευτή.

Τέλος, με την ενοποίηση του συγκεκριμένου συστήματος με το λογισμικό διαχείρισης καμερών, σε περίπτωση συναγερμού οι κάμερες που βρίσκονται στην συγκεκριμένη περιοχή του εργοστασίου «ενεργοποιούνται»  σε αναδυόμενα παράθυρα (pop – up) στις οθόνες παρακολούθησης.

 

Μηχανικός Έργου : Τυμπανίδης Ιωάννης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός MBA