Η 12η έκθεση Smart Metering in Europe της Berg  Insight, αναλύει τις τελευταίες εξελίξεις για την  αγορά των έξυπνων μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Τα ευφυή συστήματα μέτρησης γίνονται όλο και πιο δημοφιλή για τους Ευρωπαίους καταναλωτές, με έντονα ανοδικούς ρυθμούς να καταγράφονται στη Δυτική Ευρώπη, που θα φθάσει σε μια πρόωρη ωρίμανση τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έρευνας, έως τα τέλη του 2016, το ένα τρίτο των 283 εκατ. καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου (ένας στους τρεις καταναλωτές ενέργειας στην Ευρώπη) θα διαθέτει τουλάχιστον έναν έξυπνο μετρητή. Το ποσοστό αυτό εκτιμάται ότι θα διπλασιαστεί έως το 2020, καθώς τα συστήματα smart metering θα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή μεταξύ των Ευρωπαίων καταναλωτών.

Οι αποστολές έξυπνων μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας θα φθάσουν περίπου τα 28 εκατομμύρια μονάδες ετησίως, στα τέλη αυτής της δεκαετίας. Η πλειοψηφία των νέων εγκαταστάσεων θα πραγματοποιηθεί στη Γαλλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με σημαντική συμβολή από χώρες όπως η Αυστρία και η Ολλανδία. Μετά την Ιταλία, η Ισπανία θα είναι η πρώτη μεγάλη χώρα της Δυτικής Ευρώπης που θα προχωρήσει σε μαζικές αντικαταστάσεις των υφιστάμενων συστημάτων μέτρησης από «έξυπνες» λύσεις μέτρησης της ηλεκτρικής ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια του 2015, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασαν μεγάλη κινητικότητα με σημαντική αύξηση των εγκαταστάσεων, που θα κορυφωθεί σε επίπεδο 10-12 εκατομμυρίων μονάδων ετησίως την περίοδο 2018-2020. Ανάλογες εξελίξεις αναμένονται στην Αυστρία, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, τη Νορβηγία και την Πορτογαλία. Σουηδία, Φινλανδία και Δανία έχουν ήδη εισάγει τους έξυπνους μετρητές για όλους ή τους περισσότερους καταναλωτές. Συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, το ποσοστό διείσδυσης στην Ε.Ε. θα φθάσει περίπου το 60% έως το 2020.

screen_2016103

Οι τάσεις υιοθέτησης στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη είναι ανάμικτες. Η Ελλάδα είναι ακόμη στη διαδικασία οργάνωσης ενός μεγάλης κλίμακας πιλοτικού προγράμματος, που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε μια ενδεχόμενη εθνική αντικατάσταση των υφιστάμενων συστημάτων μέτρησης.

Τα ευφυή συστήματα καταμέτρησης έχουν δυνατότητες μέτρησης ενέργειας, τάσης, συχνότητας, κ.α., καθώς και δυνατότητα αμφίδρομης επικοινωνίας μέσω τηλεπικοινωνιακών μέσων με κέντρα συλλογής, αποθήκευσης, επεξεργασίας και διαχείρισης πληροφοριών. Οι μετρήσεις αυτές προορίζονται κυρίως για τον πάροχο του ηλεκτρικού ρεύματος, όπου μέσω του Smart metering μπορεί να κάνει έξυπνη διαχείριση του ηλεκτρικού δικτύου.

Με την καθημερινότητα μας να κινείται όλο και πιο έντονα σε ψηφιακούς ρυθμούς, τεχνολογίες που συνδέονται με την έξυπνη μέτρηση ενέργειας θα αποκτούν όλο και μεγαλύτερη δημοτικότητα. Η εταιρεία μας είναι από νωρίς στην αιχμή της τεχνολογίας με ενεργειακά προϊόντα και λύσεις Z Energy, που προέρχονται από το In-house τμήμα R&D της ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ.

Τα προϊόντα μας στοχεύουν αποκλειστικά στην εξοικονόμηση και ενεργειακή διαχείριση των φορτίων του καταναλωτή και των επιχειρήσεων, με έμφαση σε καινοτόμες Ενεργειακές Υπηρεσίες πάντα με τις αυστηρότερες προδιαγραφές, ακολουθώντας τα διεθνή standards αλλά και τις μοναδικές συνθήκες της χώρας μας.