iris_scanning

Η αναγνώριση ταυτότητας μέσω βιομετρικών δεδομένων θα αντικαταστήσει μελλοντικά τους κωδικούς πρόσβασης, ενώ ήδη τέσσερις διαφορετικές μορφές αναγνώρισης ανταγωνίζονται για τον ασφαλέστερο και απλούστερο τρόπο ταυτοποίησης. Τα δακτυλικά αποτυπώματα, η γεωμετρία του χεριού, η σάρωση της ίριδας και η αναγνώριση προσώπου, θα γίνουν όλο και πιο γνωστές τεχνολογίες στο μέλλον, με τα θετικά και τα αρνητικά τους.

Η ταυτοποίηση μέσω δακτυλικών αποτυπωμάτων είναι ήδη αρκετά προχωρημένη τεχνολογία στον έλεγχο πρόσβασης και χρησιμοποιείται ευρέως για την απλότητα και την ταχύτητα που προσφέρει. Είναι η πιο αποδοτική οικονομικά βιομετρική λύση σήμερα, γρήγορη και εξαιρετικά ακριβής.

Η γεωμετρία χεριού λειτουργεί καθαρά με τη μέτρηση του μεγέθους και του σχήματος του χεριού μας. Δεν υπάρχει έλεγχος δακτυλικών αποτυπωμάτων, αφού πρόκειται για 90 διαφορετικές μετρήσεις του μήκους, του πλάτους και του ύψους των δακτύλων και του χεριού. Στα υπέρ της, η εξασφαλισμένη απόδοση ακόμα και με βρόμικα ή λιπαρά χέρια, ενώ δεν εγείρει τις ίδιες ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Η σάρωση της ίριδας μερικές φορές συγχέεται με τη σάρωση του αμφιβληστροειδούς, μια παλαιότερη τεχνολογία που βλέπει τις φλέβες στο πίσω μέρος του ματιού. Η τεχνολογία της ίριδας φωτογραφίζει το σχέδιο του χρώματος στο μάτι και είναι πολύ απλούστερη. Η ίριδα δεν αλλάζει με την πάροδο του χρόνου και είναι η πιο σταθερή βιομετρική λύση, αφού για όλη τη ζωή μας παραμένει ακριβώς η ίδια.

Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου είναι διαφορετική, αφού δεν βασίζεται στην εικόνα, αλλά στην ανακλαστικότητα του υπέρυθρου φωτός σε πάνω από 2.000 σημεία. Η αναγνώριση προσώπου – όπως και η ίριδα – δεν απαιτεί επαφή, και επειδή η τεχνολογία χρησιμοποιεί υπέρυθρο φως για να διαβάσει μια βαθύτερη δομή του προσώπου, λειτουργεί αξιόπιστα ακόμα και αν έχετε ένα μαυρισμένο μάτι ή κρυμμένα κάποια σημεία του προσώπου.

Τα ποσοστά αποτυχίας είναι χαμηλά για όλες τις βιομετρικές τεχνολογίες. Τα λάθη στη σάρωση της ίριδας είναι 1 στα 1.500.000 για ένα μάτι και αν ο σαρωτής διαβάζει και τα δύο μάτια, το ποσοστό μειώνεται σε 1 στα 2,25 τρισεκατομμύρια. Η τεχνολογία των δακτυλικών αποτυπωμάτων παρουσιάζει ποσοστό εσφαλμένης αποδοχής 0.001%.

Ανάλογα με τις ανάγκες και τις συνθήκες επιλέγεται μια διαφορετική συσκευή ανάγνωσης. Οι τέσσερις διαφορετικές βιομετρικές τεχνολογίες έχουν ήδη βρει εφαρμογή σε διαφορετικούς τομείς και υποδομές που απαιτούν έλεγχο πρόσβασης, ειδικά κέντρα δεδομένων, κρίσιμες εγκαταστάσεις, στην υγειονομική περίθαλψη, τον τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό τομέα και αλλού.

Η φιλικότητα προς το χρήστη, αφού χρειάζεται η συνεργασία του, είναι ένα κρίσιμο μέρος του περιβάλλοντος ασφαλείας, ενώ γενικά η σάρωση ίριδας θεωρείται πιο συναρπαστική και απλούστερη. Τα δακτυλικά αποτυπώματα θεωρούνται πιο αξιόπιστα, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι η σάρωση της ίριδας έχει τη μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη δυναμική.