Το πλήθος των ατόμων που διέρχονται από ένα μέσο διεθνές αεροδρόμιο πρέπει να θεωρηθεί ως σημαντικό εμπόδιο στην παροχή αποτελεσματικής ασφάλειας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας είχε 20 εκατομμύρια επιβάτες μόνο το 2016, ενώ το Χίθροου του Λονδίνου έφθασε τα 75 εκατομμύρια την ίδια περίοδο.
Η πιο σημαντική πρόκληση που αντιμετωπίζουν τα αεροδρόμια είναι ο τεράστιος αριθμός ανθρώπων που περνούν κάθε μέρα στα ταξίδια τους. Δεν είναι καθόλου καλό για τα αεροδρόμια να αντιδρούν σε ένα σοβαρό περιστατικό ασφαλείας μετά την εμφάνισή του, καθώς έτσι μπορεί να κινδυνεύσουν χιλιάδες άνθρωποι. Για να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα, τα αεροδρόμια υιοθέτησαν μια στρατηγική που επιτρέπει στους διαχειριστές ασφαλείας να εντοπίζουν και να αποτρέπουν τα τυχόν περιστατικά να συμβούν.
Για παράδειγμα, ένα πιθανό σενάριο είναι εάν κάποιος μέσα στο αεροδρόμιο αφήσει την τσάντα του σε έναν από τους τερματικούς σταθμούς και απομακρυνθεί χωρίς αυτή. Στην περίπτωση αυτή, η ανάλυση βίντεο χρησιμοποιείται για να βοηθήσει την ομάδα ασφαλείας να εντοπίσει το περιστατικό και να βρει τον ύποπτο που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ανάμεσα σε ένα πολυάσχολο πλήθος. Είναι πολύ πιο εύκολο να εντοπιστεί ένα άτομο που συμπεριφέρεται με περίεργο τρόπο με τη βοήθεια ενός συστήματος διαχείρισης βίντεο, καθώς μπορεί να ομαδοποιηθούν πολλές διαφορετικές τοποθεσίες σε μια ενιαία οθόνη. Μόλις εντοπιστεί το άτομο και αξιολογηθεί η κατάσταση, το προσωπικό ασφαλείας μπορεί να επέμβει επιτόπου, εάν κριθεί απαραίτητο.
Επιπλέον, πολλά αεροδρόμια διαθέτουν μεγάλες εγκαταστάσεις λιανικής πώλησης – μερικές φορές καταστήματα με πολύ μεγαλύτερη έκταση από τα εμπορικά κέντρα μεγάλων πόλεων. Η ανάκτηση κλεμμένων αγαθών και η σύλληψη του δράστη καθίσταται σχεδόν αδύνατη εάν έχει επιβιβαστεί σε κάποια πτήση. Ως εκ τούτου, πρέπει να είναι δυνατή η ταχεία αναζήτηση βίντεο και ο εντοπισμός των παραβατών εντός του αεροδρομίου, για να εξασφαλιστεί ότι θα βρεθούν πριν επιβιβαστούν σε μια πτήση.
Αυτές είναι είναι μόνο μερικές από τις προκλήσεις, καθώς το κόστος και πολλοί άλλοι παράγοντες θα πρέπει κάθε φορά να συνεκτιμηθούν, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι πιο αποτελεσματικές τεχνολογίες χρησιμοποιούνται και ότι οι βέλτιστες πρακτικές εφαρμόζονται, καθώς η ευελιξία των υφιστάμενων τεχνολογιών ασφαλείας και των διαδικασιών για την προσαρμογή στις νέες απειλές είναι καίριας σημασίας.
Οι αερολιμένες είναι πολύπλοκα σημεία ελέγχου, που περιλαμβάνουν πολλαπλές δραστηριότητες, μαζικές ροές επιβατών και απαιτούν άριστο επιχειρησιακό συντονισμό, ώστε να πραγματοποιηθούν πτήσεις και αναχωρήσεις στην ώρα τους. Ο κύριος τομέας πρόκλησης για την ασφάλεια στα αεροδρόμια έγκειται στην αποτελεσματική επαλήθευση των ανθρώπων. Για να εντοπιστούν τρομοκράτες, κλοπές σε καταστήματα ή ζημιές στις εγκαταστάσεις, πρέπει να εξασφαλιστεί ο ασφαλής έλεγχος πρόσβασης των επιβατών σε διάφορες περιοχές.
Η ικανότητα εντοπισμού δυνητικών απειλών ή η αναζήτηση ατόμων ανάμεσα σε τεράστιο όγκο επιβατών και η ικανότητά των συστημάτων να δρομολογούν τους επιβάτες μέσω αυτής της διαδικασίας με γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο, είναι μια πρόκληση. Η ισορροπία μεταξύ αποτελεσματικών ενεργειών που προλαβαίνουν τα προβλήματα και η διατήρηση της αίσθησης και της σιγουριάς για την ασφάλεια, είναι προτεραιότητα σε κάθε εμπορικό επιβατικό αεροδρόμιο.