Στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας μας στην Αθήνα, την Πέμπτη 04 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε για άλλη μια φορά σεμινάριο πρώτων βοηθειών με σκοπό την επανεκπαίδευση του προσωπικού της ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ!

Η εταιρεία από το 2019 διαθέτει δικό της απινιδωτή για το προσωπικό της αλλά και για κάθε συνάνθρωπο που θα τον χρειαστεί σε κοντινή απόσταση.

Υπήρξε, λοιπόν, θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ).

Με το σεμινάριο αυτό προωθούμε την κουλτούρα του διαμοιρασμού γνώσης και δεξιοτήτων στο προσωπικό μας, με γνώμονα την προσφορά Πρώτων Βοηθειών με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Η παροχή πρώτων βοηθειών σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του θύματος. Πέντε απλά βήματα μπορούν να σώσουν μια ζωή:

1. Έλεγχος αναπνοής
2. Σε περίπτωση μη αυτόματης αναπνοής, απελευθέρωση του αεραγωγού, απλά με υπερέκταση της κεφαλής.
3. Κλήση για εξειδικευμένη βοήθεια 112-166 (σαφείς πληροφορίες, “ΘΥΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΠΝΕΕΙ”, ΤΟ ΟΝΟΜΑΤΕΠΏΝΥΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΗ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΜΑΣ, κλείνουμε πάντα τελευταίοι το τηλέφωνο).
4. Εφαρμόζουμε με την κατάλληλη τεχνική αδιάλειπτες θωρακικές συμπιέσεις, με Ρυθμό 120/λεπτό.
5. Εάν υπάρχει διαθέσιμος, συνδέουμε στο θύμα έναν ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΑΠΙΝΙΔΩΤΗ και ακολουθούμε πιστά τις φωνητικές οδηγίες που μας δίνει με την ενεργοποίησή του. Δεν σταματάμε τις θωρακικές συμπιέσεις παρά μόνο εάν εξαντληθούμε ή μας δώσει οδηγία ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής, μέχρι να έρθει η εξειδικευμένη βοήθεια.

Κάθε χρόνο εκατοντάδες άνθρωποι κινδυνεύουν από καρδιακή ανακοπή. Ο θάνατος τους θα μπορούσε συχνά να προληφθεί αν η Καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) ξεκινούσε άμεσα. Η ΚΑΡΠΑ είναι μέρος της Βασικής υποστήριξης ζωής και περιλαμβάνει δύο κύριες δράσεις: τις θωρακικές συμπιέσεις (να διατηρεί τη ροή τους αίματος) και τις εμφυσήσεις διάσωσης (να μεταφέρει το οξυγόνο στους πνεύμονες).
Η ΚΑΡΠΑ μπορεί να αποτρέψει την καταστροφή ζωτικών οργάνων όπως ο εγκέφαλος και η καρδιά.
Στις περισσότερες των περιπτώσεων η ΚΑΡΠΑ από μόνη της δεν θα επανεκκινήσει την καρδιά. Καλή εφαρμογή ΚΑΡΠΑ (ειδικά των θωρακικών συμπιέσεων) καθιστά τις επόμενες προσπάθειες με απινίδωση να είναι αποτελεσματικές.

Δεν χρειάζεται να είσαι υγειονομικός για να παρέχεις πρώτες βοήθειες σε ένα συνάνθρωπο σου που το έχει ανάγκη. Κάθε πολίτης μπορεί να εκπαιδευτεί για τη Βασική Υποστήριξη της Ζωής και την τεχνική της Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ). Το μόνο που χρειάζεται είναι ψυχραιμία και σωστή εφαρμογή του αλγορίθμου (πέντε απλά βήματα).

Στο τέλος της εκπαίδευσης, με την ευγενική πρωτοβουλία του Γιώργου Ζαριφόπουλου δόθηκε δωρεάν σε όλο το προσωπικό η εφαρμογή Z-SOS, η οποία έρχεται για να επαναπροσδιορίσει την έννοια της ασφάλειας, όπου και αν βρίσκεστε. Για όποια κατάσταση κινδύνου ή ανάγκης για βοήθεια, 24 ώρες την ημέρα και 7 ημέρες την εβδομάδα, με το πάτημα ενός κουμπιού.
Η εφαρμογή Z-SOS – ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. είναι μια εύχρηστη εφαρμογή με οδηγίες για αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και κινδύνου (free download).