Γιάννης Μελετιάδης PDΕng ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Πυροπροστασίας Κατασκευών (ΕΛΙΠΥΚΑ), διοργανώνει υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το 2o Διεθνές Συνέδριο Πυροπροστασίας , στις 20 & 21 Μαΐου 2022, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών 2022 – ΕΛΙΠΥΚΑ.

H ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε, διανύοντας την 5η δεκαετία πρωτοπόρου πορείας στον τομέα της Πυρασφάλειας, Χρυσός Χορηγός του Συνεδρίου, συμμετέχει με ομιλητή τον Γιάννη Μελετιάδη, Professional Doctorate in Engineering, Τεχνικό Προϊστάμενο Β. Ελλάδας, με θέμα “Σύγχρονα συστήματα και πρακτικές ενεργητικής πυροπροστασίας: Η σημασία τους στην έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση της φωτιάς”.

Ο Γιάννης Μελετιάδης, με γνώση του σχεδιασμού συστημάτων πυροπροστασίας με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα EN54, EN15004 κ.α. έχει συμμετάσχει στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση μεγάλων έργων πυροπροστασίας, με ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς τις προδιαγραφές, όπως ο Σταθμός Συμπίεσης Φυσικού Αερίου Ν. Μεσήμβριας, Εργοστάσια Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ελλάδα, αλλά και στις Συρία, Αλγερία, Ιορδανία, Γκάνα, Αγγλία, έργα υποδομών όπως τούνελ, λιμάνια, το ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης (σε εξέλιξη), ο Αγωγός Φυσικού Αερίου IGB (σε εξέλιξη), κ.ά., εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών, βιομηχανικές μονάδες τροφίμων, ξενοδοχεία, μονάδες υγείας, κ.ά.

Στην ομιλία του «Σύγχρονα συστήματα και πρακτικές ενεργητικής πυροπροστασίας» θα αναφερθεί μεταξύ άλλων στη σημασία του να πάψουν τα ενεργητικά συστήματα πυρανίχνευσης και κατάσβεσης να αντιμετωπίζονται ως τυπικά συνήθη μέσα ενεργητικής πυροπροστασίας, που λίγο-πολύ εφαρμόζονται με τον ίδιο τρόπο σε οποιονδήποτε χώρο.

Οι σύγχρονες λύσεις στα συστήματα πυρανίχνευσης και κατάσβεσης περιλαμβάνουν νέες τεχνολογίες και επικαιροποιημένους κανονισμούς που μπορούν α) να βελτιώσουν σημαντικά το χρόνο ανίχνευσης μια φωτιάς, διαδραματίζοντας τον πλέον καίριο παράγοντα ώστε να αντιμετωπιστεί πριν καταστεί ανεξέλεγκτη, και β) να την κατασβέσουν πλήρως ή να τη διατηρήσουν σε ελεγχόμενη κατάσταση μέχρι την επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Εργαλεία στα χέρια των ειδικών αποτελούν οι σύγχρονοι, έξυπνοι σημειακοί πυρανιχνευτές (προαιρετικά με πρόσθετη ανίχνευση CO), οι ανιχνευτές δειγματοληψίας σε ψηλούς ή ειδικών συνθηκών χώρους, οι ειδικοί ανιχνευτές αερίων σε χώρους αποθήκευσης μπαταριών, ο εξοπλισμός δομικής ακεραιότητας για χώρους με συστήματα κατάσβεσης ολικής κατάκλισης, κ.ά.

Σήμερα, ολοένα και περισσότερο, ο σχεδιασμός ενός συστήματος ενεργητικής πυροπροστασίας γίνεται μία σύνθετη και δημιουργική διαδικασία, που προϋποθέτει πείρα και καλή γνώση των συστημάτων, των νόμων της φυσικής και της χημείας, των συνθηκών και των διαδικασιών που συμβαίνουν πριν και κατά την ανάπτυξη μιας φωτιάς.

Ο ρόλος του μελετητή-πυρομηχανικού, που λαμβάνει υπόψη του όλα τα διεθνή και εθνικά πρότυπα και κανονισμούς κατά τη σύνταξη της μελέτης, καθώς και ο ρόλος των ελεγκτικών μηχανισμών που ελέγχουν και πιστοποιούν τον ορθό σχεδιασμό των ανωτέρω, τη σωστή εφαρμογή τους και την τακτική συντήρησή τους κατά τη διάρκεια ζωής ενός κτιρίου, είναι εξόχως αποφασιστικοί για να προλάβουμε απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και καταστροφές σε περιουσίες.

Με συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό , θα συζητηθούν στο Συνέδριο μεταξύ άλλων σε μια πλούσια θεματολογία:

To Κανονιστικό πλαίσιο πυροπροστασίας κτιρίων, οι εμπειρίες από την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας και η επικαιροποίησή του, η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής για τα ξενοδοχεία και τους χώρους διαμονής βραχείας διαρκείας, η δημιουργία Εθνικού Δικτύου Εργαστηρίων Δοκιμών, οι απαιτήσεις σε άρτια εκπαιδευμένο, εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, σε επίπεδο μηχανικών και τεχνιτών, η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, οι νέες προκλήσεις , η κατηγοριοποίηση των κτιρίων ως προς την Πυροπροστασία, νέες τεχνολογίες και προηγμένα συστήματα αντιμετώπισης της φωτιάς, εμπειρίες, εξελίξεις, σχεδιασμός για την πυροπροστασία από φωτιές σε περιοχές μείξης δασών – οικισμών , οι διεθνείς προσεγγίσεις.

Το ΕΛΙΠΥΚΑ, μέλος της Confederation of Fire Protection Association Europe – Συνομοσπονδίας Συλλόγων Πυροπροστασίας της Ευρώπης – CFPA-E, σας προσκαλεί να συμμετέχετε με τη φυσική ή διαδικτυακή παρουσία σας, κάνοντας έγκαιρα την εγγραφή σας εδώ.