Στις 19 Οκτωβρίου 2023, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (ΕΠΙΨΥ) και η Α’ Ψυχιατρική κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ εγκαινίασαν επίσημα την έναρξη λειτουργίας της  Μονάδας Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση «Πειραιώς 33». Η Μονάδα στεγάζεται στο εμβληματικό νεοκλασικό κτίριο, οικία του ιατρού Σπυρίδωνος Μαγγίνα, επί της οδού Πειραιώς 33.

Η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Υγείας για την ίδρυση, οικονομική ενίσχυση (μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης), και λειτουργία 8 νέων Μονάδων Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση (ΕΠΨ) ανά την επικράτεια, αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης του τόπου. Για πρώτη φορά η Πολιτεία στέφεται έμπρακτα προς την κατεύθυνση της πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης στις πλέον σοβαρές ψυχικές διαταραχές, δηλαδή αυτές του φάσματος των ψυχώσεων (πχ Σχιζοφρένεια, Σχιζοσυναισθηματική Διαταραχή, Διπολική Συναισθηματική Διαταραχή, ψυχώσεις οφειλόμενες στην χρήση ψυχοδραστικών ουσιών), ιδρύοντας υπηρεσίες που θέτουν την κοινοτικά προσανατολισμένη έγκαιρη φροντίδα για τους νεαρούς ασθενείς και τις οικογένειές τους, στο επίκεντρο της δράσης τους.

Οι Μονάδες ΕΠΨ, αποτελούνται από πολυκλαδική ομάδα επαγγελματιών της Ψυχικής Υγείας (ψυχίατροι, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, εργοθεραπευτές, επισκέπτες υγείας) που παρέχουν υπηρεσίες και εντός του κέντρου αναφοράς αλλά και στην κοινότητα πχ στο σπίτι, στην γειτονιά του ασθενή. Σκοπός τους είναι η έγκαιρη ανίχνευση και συντονισμένη πολυεπίπεδη (φαρμακευτικη, ψυχολογική, κοινοτική) αντιμετώπιση των ψυχωσικών διαταραχών στα αρχικά στάδια εκδήλωσής τους, για τα πρώτα 3-5 χρόνια, ώστε να ελαχιστοποιηθούν στο μέτρο του δυνατού οι μακροχρόνιες επιπτώσεις από την εξέλιξή τους και να αποτραπούν ή να μειωθούν οι πιθανότητες υποτροπών, ενισχύοντας παράλληλα τη βελτίωση της λειτουργικότητας των νεαρών ασθενών και την επανένταξη τους στο εργασιακό, εκπαιδευτικό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. (ΠΗΓΗ:ΕΚΠΑ)

Σε αυτό τον σημαντικό αγώνα και μετά από αίτημα του ΕΠΙΨΥ & ΕΚΠΑ, η ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, με απεριόριστη χαρά προσέφερε την προμήθεια και εγκατάσταση νέων συστημάτων ασφαλείας, πυρανίχνευσης και CCTV για τη νέα τους Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση.

Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε είναι τελευταίας τεχνολογίας, ώστε να παρέχεται η μέγιστη ασφάλεια σύμφωνα με τα πιο ενημερωμένα πρότυπα.