Η Κινέζικη αστυνομία δοκιμάζει κινητές μονάδες αναγνώρισης προσώπου τοποθετημένες σε γυαλιά, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς του Zhengzhou.

Εργαζόμενοι σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες του κόσμου, οι Κινέζοι αστυνομικοί χρειάζονται όλη τη βοήθεια από τη διαθέσιμη τεχνολογία, όταν πρόκειται για την αναζήτηση εγκληματιών. Ένα τοπικό μέσο ενημέρωσης ισχυρίζεται ότι τα γυαλιά έχουν ήδη εντοπίζει 33 ύποπτους. Ενώ αυτός ο τύπος τεχνολογίας επιτήρησης θα ήταν δύσκολο να χρησιμοποιηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες, δεν ισχύει το ίδιο για την Κίνα.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, τα γυαλιά έχουν παρόμοια εμφάνιση με τα Google Glass και μεταδίδουν τις εικόνες σε μια κινητή συσκευή που περιέχει μια βάση δεδομένων για ύποπτους εγκληματίες. Τα γυαλιά λέγεται ότι είναι ικανά να εντοπίζουν άτομα από μια βάση δεδομένων 10.000 ατόμων μέσα σε ένα δέκατο του δευτερολέπτου.

Επειδή τα γυαλιά συνδέονται απευθείας με μια κινητή συσκευή που περιέχει εγκατεστημένη τη βάση δεδομένων χωρίς να απαιτείται σύνδεση στο Internet, η διαδικασία είναι πιο γρήγορη από τις κάμερες παρακολούθησης, που τραβούν τα δεδομένα τους από μια τεράστια βάση δεδομένων στο cloud.

Ο Διευθύνων σύμβουλος της LLVision, της εταιρείας που κατασκευάζει τα γυαλιά, δήλωσε ότι προσφέρουν στην αστυνομία τη δυνατότητα να ελέγχει οπουδήποτε. Φυσικά, αυτές οι τεχνολογίες δημιουργούν συχνά ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, καθώς όταν διατεθεί τελικά στους αστυνομικούς η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου στα γυαλιά ηλίου, θα μπορούσε να οδηγήσει την Κίνα σε μια πανταχού παρούσα κατάσταση επιτήρησης.