smartlock

Η έλευση του οικιακού αυτοματισμού και ταχεία αύξηση των «έξυπνων» συνδεδεμένων συσκευών στο σπίτι (IoT), αποτελεί κυρίαρχη τάση στις εταιρείες, με σκοπό να είναι μέσα στις εξελίξεις της αγοράς τα επόμενα χρόνια, με την έρευνα της ABI Research Smart Home Cybersecurity να προβλέπει 360 εκατομμύρια αποστολές έξυπνων συσκευών, έως το 2020!

Ωστόσο, πολλές επιχειρήσεις στην προσπάθεια τους να διεισδύσουν γρήγορα στην αγορά, αφήνουν μεγάλα κενά ασφαλείας, παράγοντας προϊόντα με σφάλματα και τρωτά σημεία. Αγνοώντας τις βέλτιστες πρακτικές για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο σε επίπεδο σχεδιασμού, αφήνουν «ανοιχτές πόρτες» σε κακόβουλους παράγοντες, που θα μπορούσαν να απειλήσουν τα «έξυπνα» προϊόντα για το σπίτι.

Παρατηρείται μια ανησυχητική αύξηση προβλημάτων σε έξυπνες τηλεοράσεις και κάμερες IP, στις επιθέσεις κώδικα, στις υποκλοπές κωδικών πρόσβασης για τις έξυπνες κλειδαριές και τις συνδεδεμένες συσκευές. Η σημερινή κατάσταση της ασφάλειας στο «οικοσύστημα» SmartHome είναι δυστυχώς ανεπαρκής. Οι εταιρείες παροχής έξυπνων οικιακών συσκευών θα πρέπει να ξεκινήσουν την εφαρμογή μηχανισμών ασφαλείας του κυβερνοχώρου, από το στάδιο του σχεδιασμού των προϊόντων τους.

Επιθέσεις έχουν εντοπιστεί σε δημοφιλή πρωτόκολλα επικοινωνίας για το έξυπνο σπίτι, όπως ZigBee, Z-Wave και Wi-Fi. Πολλές εταιρείες σχεδιάζουν και πωλούν εύκολα στη παραβίαση έξυπνα συστήματα κλειδώματος, εύκολα στην παραβίαση συστήματα αισθητήρων και γενικά προϊόντα με μια πληθώρα τρωτών σημείων στο λογισμικό. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στους εισβολείς να γνωρίζουν πότε οι κάτοικοι ενός σπιτιού απουσιάζουν, αλλά και να υποκλέψουν δεδομένα και ενδεχομένως ακόμη και προσωπικές πληροφορίες.

Ευτυχώς, αρκετοί έχουν πάρει την Ασφάλεια στα σοβαρά. Ένας μικρός αριθμός εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των Amazon, Apple, Google, Samsung και Philips, περιλαμβάνουν πλέον την ασφάλεια στη φάση σχεδιασμού του λογισμικού και των προϊόντων τους, πράγμα που οδηγεί κυρίως στη διασφάλιση του δικτύου, κάνοντας χρήση κρυπτογράφησης της διαχείρισης, καθώς και σε περιορισμούς στα πρωτόκολλα επικοινωνίας.

Συμπερασματικά, οι κατασκευαστές πρέπει να έχουν πρώτη προτεραιότητα την Ασφάλεια από το αρχικό στάδιο του σχεδιασμού των «έξυπνων» προϊόντων για το σπίτι. Το επόμενο βήμα είναι να εξασφαλιστεί ότι οι ορθοί έλεγχοι ασφαλείας ολοκληρώνονται πριν το προϊόν βγει στην αγορά. Τέλος, θα πρέπει να προσφέρεται συνεχής υποστήριξη της Ασφάλειας κατά τη διάρκεια της ζωής του προϊόντος.