Δεκάδες χιλιάδες άτομα προσωπικού ασφαλείας προστατεύουν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ στη Νότια Κορέα, μαζί με drones παρακολούθησης, συστήματα αναγνώρισης προσώπου, έξυπνες κάμερες ασφαλείας και πολλά ακόμα. Με την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών την περασμένη Παρασκευή, κινητοποιήθηκαν περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι, ως προσωπικό ασφαλείας για την προστασία των αθλητών και των θεατών από πιθανές απειλές.
Το έργο της προστασίας των Ολυμπιακών Αγώνων και του πλήθους των διεθνών επισκεπτών μπορεί να φανεί εκπληκτικό: Περίπου 3.000 αθλητές από περισσότερα από 90 χώρες, θα αγωνιστούν μπροστά σε 100.000 θεατές καθημερινά, στην περιοχή γύρω από την Πιονγκτσάνγκ, που βρίσκεται 50 μίλια από τα σύνορα της Βόρειας Κορέας.
Συνολικά, περίπου ένα εκατομμύριο επισκέπτες, αθλητές και 26 αρχηγοί κρατών από 21 χώρες, αναμένεται να παρακολουθήσουν τις τελετές έναρξης και λήξης και να παρευρεθούν στους χώρους των εκδηλώσεων.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, όχι μόνο πρόκειται για τους μεγαλύτερους χειμερινούς αγώνες, αλλά μπορεί να συμμετέχει η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη ασφαλείας στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Θυμίζουμε το γεγονός ότι η Νότια Κορέα είναι ένας από τους ασφαλέστερους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, με χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας και χωρίς καταγραφή τρομοκρατικών ενεργειών – εκτός του Βορρά.
Η Hankyoreh, μια ημερήσια εφημερίδα στη Νότια Κορέα, αναφέρει ότι η διαχείριση των επιχειρήσεων ασφαλείας γίνεται από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Ολυμπιακής Αντιτρομοκρατίας & Ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων της Πιονγκτσάνγκ, που ιδρύθηκε το 2016 και εποπτεύει τη συνεργασία σχεδόν 20 κυβερνητικών φορέων. Θα λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο για τη διαχείριση των τοπικών γραφείων ελέγχου ασφαλείας σε 18 σημαντικές τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων χώρων εκδηλώσεων, καταλυμάτων και κέντρων μέσων ενημέρωσης.
Ο εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας έχει αναπτυχθεί ευρέως – στο έδαφος και στον αέρα – για να βοηθήσει το προσωπικό ασφαλείας να εφαρμόσει εντολές παρακολούθησης και πρόληψης απειλών, όπως προκαταρκτικούς ελέγχους και αναζητήσεις.
Ένα Zeppelin, ειδικά εξοπλισμένο με δυνατότητες έξυπνης παρακολούθησης και βίντεο υψηλής ευκρίνειας (HD), θα παρακολουθεί τις δραστηριότητες στο έδαφος για να παρέχει συνεχή και σε πραγματικό χρόνο ματιά στα δρώμενα μέσα και γύρω από τους χώρους. Το σκάφος είναι εξοπλισμένο με τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου και λέγεται ότι είναι ικανό να ανιχνεύει άτομα που προετοιμάζουν τρομοκρατικές απειλές. Αν το ευφυές CCTV εντοπίσει μια απειλή, το προσωπικό ασφαλείας θα αναπτυχθεί αμέσως για να θέσει υπό έλεγχο τους πιθανούς τρομοκράτες.
Απαγόρευση πτήσεων
Όλες οι περιοχές κοντά σε αθλητικές εγκαταστάσεις, έχουν ταξινομηθεί ως ζώνες απαγόρευσης πτήσεων. Η απαγόρευση πτήσεων περιλαμβάνει οποιοδήποτε μη εγκεκριμένο αεροσκάφος, επανδρωμένο ή μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV), καθώς ένα drone μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διαταράξει τους αγώνες με μια βόμβα ή να «απελευθερώσει» βιολογικά ή χημικά όπλα.
Σε περίπτωση που ένα drone προσεγγίσει μια απαγορευμένη ζώνη, ραντάρ ανίχνευσης προειδοποιούν τις αρχές, οι οποίες μπορούν στη συνέχεια να αναπτύξουν τεχνολογία ραδιοσυχνοτήτων για να το απενεργοποιήσουν. Άλλα μέσα άμυνας περιλαμβάνουν πυροβόλα όπλα που μπορούν να ρίξουν δίχτυα για να απενεργοποιήσουν τα ύποπτα drones και ειδικές δυνάμεις που μπορούν να αποσταλούν με ελικόπτερο για να το καταρρίψουν.
Έξυπνες κάμερες και ακτίνες Χ
Σχεδόν 1.000 έξυπνες κάμερες βιντεοεπιτήρησης έχουν τοποθετηθεί σε χώρους ασφαλείας. Η ανάλυση βίντεο χρησιμοποιείται για την ανίχνευση ύποπτων κινήσεων κοντά στους χώρους εκδηλώσεων και στο αθλητικό χωριό. Οι κάμερες είναι επίσης εξοπλισμένες με δυνατότητες ανίχνευσης και παρακολούθησης για κινούμενα αντικείμενα, ενώ περιλαμβάνουν ευρυγώνιους φακούς, δυνατότητες εγγραφής κατά τη διάρκεια της νύχτας και ειδοποιήσεις σε περίπτωση λειτουργικών προβλημάτων.
Τρεις συσκευές ανίχνευσης ακτίνων Χ, με κόστος που έφθασε τα 1,4 δις δολάρια, χρησιμοποιούνται για την αναζήτηση απειλών εντός αυτοκινήτων που κινούνται στους χώρους, με την ικανότητα εντοπισμού κρυμμένων ανθρώπων, όπλων και άλλων αντικειμένων. Θα χρησιμοποιηθεί επίσης ένα προηγμένο σύστημα αναζήτησης για τα κατώτερα τμήματα των οχημάτων.
Cyber Attacks
Ένας μικρός «στρατός» προσωπικού πληροφορικής για έκτακτες ανάγκες είναι σε εγρήγορση για να ανταποκριθεί σε hacking δικτύου και άλλες απειλές στον κυβερνοχώρο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς υπάρχουν φόβοι για κυβερνοεπιθέσεις από τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία.
Περίπου 700 άτομα, κυρίως από εταιρείες ιδιωτικής ασφάλειας και κυβερνητικές υπηρεσίες, συγκεντρώθηκαν για να εργαστούν στην ομάδα αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Οι ειδικοί ασφαλείας θα παρακολουθούν όλο το εικοσιτετράωρο, για να απαντήσουν σε ασυνήθιστες ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων DDoS και της κυκλοφορίας κακόβουλων προγραμμάτων.
Η παρουσία των ΗΠΑ
Οι Η.Π.Α. θα αναπτύξουν μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις ασφαλείας στους Αγώνες: Εκατό άτομα από την Υπηρεσία Διπλωματικής Ασφάλειας (DSS) του Υπουργείου Εξωτερικών, που θα επικουρείται από δεκάδες επιπλέον προσωπικό. Η ομάδα DSS θα υποστηρίξει τα δικά της πρωτόκολλα ασφαλείας της Ολυμπιακής Επιτροπής των Ηνωμένων Πολιτειών και μαζί με τις μικρότερες ομάδες άλλων αμερικανικών οργανισμών που αποτελούν την Ομάδα Διεθνούς Ασφάλειας του Υπουργείου Εξωτερικών, τις ενσύρματες αναφορές. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα μέλη του FBI και ο Εθνικός Οργανισμός Γεωγραφικών Πληροφοριών, ο οποίος ειδικεύεται στην ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων και στην παρακολούθηση της παγκόσμιας απειλής.