Τα εγκαίνια του Νέου Κτιρίου της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης και του Μουσείου Βιβλιοθήκης Κοζάνης, πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Η Bιβλιοθήκη αυτή εμφανίζει πολύτιμα στοιχεία μοναδικότητας, αν αναλογισθούμε ότι μετράει – από το 1688 όταν και ιδρύθηκε από τον δάσκαλο Γρηγόριο Κονταρή, στο πρώτο σχολείο της Πόλης- τρεισήμισι αιώνες αδιάλειπτης λειτουργίας. Σήμερα η Βιβλιοθήκη αυτή, με περισσότερα από 150.000 βιβλία και 400 χειρόγραφα, θεωρείται η δεύτερη μεγαλύτερη Βιβλιοθήκη μας μετά την Εθνική Βιβλιοθήκη.

Η Κοινοπραξία ανέγερσης του έργου, απαρτιζόμενη από τις εταιρίες ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΤΕΕ, ΑΤΡΑΠΟΣ ΑΤΕ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΤΕ, κατασκεύασε το Νέο Κτίριο Δημοτικής Βιβλιοθήκης και Μουσείο Βιβλιοθήκης Κοζάνης. Πρόκειται για κτίριο το οποίο περιλαμβάνει στους τρεις ορόφους του, Βιβλιοστάσιο, Αναγνωστήριο, Μουσείο, καθώς και διάφορους χώρους για οργάνωση εκδηλώσεων, όπως αμφιθέατρο και χώρο σεμιναρίων.

Η εταιρεία ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. ανέλαβε την προμήθεια και εγκατάσταση Συστημάτων Πυρανίχνευσης, Αυτόματης Κατάσβεσης, Ασφάλειας, Κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης (CCTV), Κεντρικού Ελέγχου Ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων (BMS) και πυροσβεστικού υλικού.

Πυροπροστασία

Η εταιρεία ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ εγκατέστησε το Κεντρικό Σύστημα Πυρανίχνευσης αποτελούμενο από ένα (1) πίνακα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευσης 4 βρόχων ανίχνευσης και άνω των 300 περιφερειακών συσκευών ανίχνευσης του οίκου Inim.

Τα πλεονεκτήματα χρήσης διευθυνσιοδοτημένου συστήματος πυρανίχνευσης, ή αλλιώς addressable, είναι αρκετά και πολύ χρήσιμα. Το κυριότερο είναι ότι, κάθε περιφερειακή συσκευή διαθέτει τη δική της μοναδική διεύθυνση, με αποτέλεσμα να είναι εύκολος και ταυτόχρονα γρήγορος ο εντοπισμός του σημείου, σε περίπτωση συναγερμού ή σφάλματος. Σε κάθε περιφερειακή συσκευή – διεύθυνση έχει προγραμματιστεί συγκεκριμένη ονομασία, ανάλογα με το χώρο ή την περιοχή που βρίσκεται. Υπάρχει δυνατότητα εύκολης ομαδοποίησης των συσκευών, ανάλογα με την περιοχή, οπότε καθίσταται εύκολος ο προγραμματισμός σεναρίων ήχησης των συσκευών οπτικής και ηχητικής αναγγελίας συναγερμού, αλλά και άλλων εξόδων, όπως π.χ. απελευθέρωση ηλεκτρομαγνητών συγκράτησης θυρών.

Επίσης οι διευθυνσδιοτημένοι πυρανιχνευτές καπνού, οπτικού τύπου, συνεχώς ελέγχονται από τον πίνακα αναφορικά με το ποσοστό καθαρότητας τους, ώστε να εντοπίζουμε εύκολα ποιοι χρειάζονται καθαρισμό. Πρέπει να σημειωθεί ότι, υπάρχει δυνατότητα επέκτασης της χωρητικότητας του πίνακα, σύνδεσης με επαναληπτικό πίνακα χειρισμών και ενδείξεων, καθώς και εγκατάστασης λογισμικού προγράμματος γραφικών παραστάσεων και κατόψεων σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, όπου κάθε συμβάν, είτε πρόκειται για συναγερμό, είτε για σφάλμα, θα εμφανίζεται την ώρα που προκύπτει στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Εγκαταστάθηκαν επίσης, συστήματα αυτόματης κατάσβεσης με διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και ξηρά σκόνη σε χώρους ηλεκτρομηχανολογικών υποδομών του κτιρίου.

Ασφάλεια

Η ασφάλεια του κτιρίου καλύπτεται από Σύστημα Ασφάλειας, αποτελούμενο από ένα (1) πίνακα GALAXY του οίκου Honeywell και άνω των 100 περιφερειακών συσκευών ανίχνευσης, για την αποτροπή διάρρηξης και εισβολής εντός του Κτιρίου. Οι πίνακες ασφαλείας GALAXY αποτελούν, ότι πιο σύγχρονο, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι, ανήκουν στη λίστα των εγκεκριμένων, από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, πινάκων ασφαλείας για την προστασία κυβερνητικών και άλλων σημαντικών κτιρίων, είτε υποδομών είτε διοίκησης, σύμφωνα με το CPNI (Center for the Protection of National Infrastructure).

Η εποπτεία των εσωτερικών χώρων του κτιρίου γίνεται από Κλειστό Κύκλωμα Τηλεόρασης, αποτελούμενο από δεκαέξι (16) σταθερούς έγχρωμους εικονολήπτες, οι οποίοι καταγράφονται σε ένα (1) Ψηφιακούς καταγραφείς (DVR), κατασκευής των οίκων Honeywell και VISTA.

Κεντρική Διαχείριση και BEMS

Η κεντρική διαχείριση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, και των αντίστοιχων συστημάτων, αλλά και η εξοικονόμηση της κατανάλωσης ενέργειας, υλοποιείται με την εγκατάσταση σύγχρονου συστήματος B.E.M.S. (Building Energy Management System) του οίκου Honeywell. Το σύστημα αποτελείται από δέκα (10) Τοπικούς Πίνακες Ελέγχου με τους αντίστοιχους ψηφιακούς ελεγκτές (controllers) και τις κάρτες εισόδων και εξόδων, που συνολικά υποστηρίζουν πάνω από 700 περιφερειακά σημεία ελέγχου εισόδων και εξόδων.

Τον αυτόματο έλεγχο και την κεντρική διαχείριση εκτελεί το λογισμικό ARENA του οίκου Honeywell, το οποίο διαθέτει πάρα πολλές δυνατότητες λειτουργίας και επέκτασης, ενώ αποτελεί ότι πιο σύγχρονο στο τομέα των λογισμικών συστημάτων κτιριακών και όχι μόνο εγκαταστάσεων. Έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε με τη χρήση του λογισμικού ARENA να επιτευχθεί εξοικονόμηση κατανάλωσης της ενέργειας του Κτιρίου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, υπάρχει δυνατότητα επέκτασης του συστήματος, πάρα πολύ εύκολα, ενώ υπάρχει δυνατότητα μελλοντικής διασύνδεσης με τρίτες συσκευές μέσω κοινών βιομηχανικών πρωτοκόλλων, όπως ModBus, BaCNet κ.α.

Μέσω της θυγατρικής Εταιρείας ACON, υλοποιήθηκε η προμήθεια του πυροσβεστικού εξοπλισμού, όπως πυροσβεστικές φωλιές, σταθμούς εργαλείων και φορητούς πυροσβεστήρες. Η ACON Ε.Π.Ε., που είναι μία εταιρία του Ομίλου ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ, έχει προμηθεύσει στο κτίριο πυροσβεστήρες του ιταλικού οίκου ABS, ενώ διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα κέντρα επανελέγχου πυροσβεστήρων, χαμηλής και υψηλής πίεσης στα Οινόφυτα Βοιωτίας.

Οι εργασίες ξεκίνησαν το 2015 και ολοκληρώθηκαν το 2018, με μηχανικό τον Υπεύθυνο Έργων Θεσσαλονίκης, Αργύρη Σιώπη.