Ολοκληρώθηκε το 2022 και παραδόθηκε στον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Φιγαλείας νομού Ηλείας, το νέο Φυσικογεωγραφικό – Γεωλογικό μουσείο Νέας Φιγαλείας Λαογραφικό Μουσείο – Μουσείο Νέδας (nedamuseum.gr) προσφορά εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ.

Το πολυθεματικό Μουσείο συγκεντρώνει τα στοιχεία της ταυτότητας ενός Φυσικογεωγραφικού – Γεωλογικού Μουσείου εστιασμένου στη Λεκάνη της Νέδας, που αποτυπώνει με χάρτες και δείγματα ορυκτών, απολιθωμάτων και πετρωμάτων, γεωλογική ιστορία 250 εκατομμυρίων ετών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην πρόσφατη γεωλογική ιστορία των τελευταίων 2 εκατομμυρίων ετών, στα πλαίσια της γεωτεκτονικής δομής του Ελληνικού φλοιού και του συνεχώς διαμορφούμενου γεωπεριβάλλοντος της Δυτικής Πελοποννήσου.

Παράλληλα, αναδεικνύεται ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα της αρχαιότητος, ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα, έργο του Ικτίνου τον 5ο αιώνα π.Χ.

Το Μουσείο δημιουργήθηκε με την καθοδήγηση και εποπτεία του Επιστημονικού Υπεύθυνου του Έργου, καθηγητή Γεωλογίας του EKΠA Δημήτρη Παπανικολάου και την επιστημονική συνεισφορά του ακαδημαϊκού καθηγητή Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ Μανόλη Κορρέ. Σημαντική ήταν η προσφορά του Αρχιτέκτονα – Μουσειολόγου Δρ. Γιάννη Χάσκαρη στην τελική διαμόρφωση των χώρων.

Το πετρόκτιστο, παραδοσιακής αρχιτεκτονικής κτίριο που στεγάζει τα εκθέματα, παραχωρήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Φιγαλείας, ενώ αποτελεί συνέχεια και δρα συμπληρωματικά, του προϋπάρχοντος  στον ίδιο χώρο Λαογραφικού Μουσείου.

Το έργο αναμένεται να προσελκύσει επισκέπτες  από την Ελλάδα και το εξωτερικό και θα αποτελέσει προπομπό για τη διαδρομή τους στα φυσικά και αρχαιολογικά αξιοθέατα της κοιλάδας της Νέδας. Αποκορύφωμα της διαδρομής είναι ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες Φιγαλείας.

Υποστηρικτές στο έργο αυτό συνέδραμαν  με χορηγίες τους οι εταιρείες Δασκαλόπουλος Δ. DELPHIS A.E.E και CPI Computers Peripheral International.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ – Μουσείο Νέδας (nedamuseum.gr)