Μελέτη, ανάπτυξη και εγκατάσταση συστημάτων Πυρανίχνευσης, Κατασβέσεων, Ασφαλείας, Access Control, ειδικού συστήματος προστασίας Έργων Τέχνης, CCTV και συστήματος Ενεργειακής Διαχείρισης (BEMS), καθώς και σύστημα Φωτισμού Χώρων και Εκθεμάτων (KNX), στο νέο Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα.
Το νέο μουσείο σχεδιάστηκε εξαρχής για να στεγάσει τα έργα της συλλογής του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.
Το κτίριο έχει συνολική επιφάνεια 7.250 τ.μ. και αποτελείται από 11 ορόφους, πέντε εξ’ αυτών κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Οι εκθεσιακοί χώροι καταλαμβάνουν συνολικά πέντε ορόφους, τέσσερις υπέργειους, επιφάνειας 1.124 τ.μ., όπου παρουσιάζονται τα έργα της μόνιμης συλλογής, και ένας υπόγειος, επιφάνειας 530 τ.μ., όπου θα φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.
Στο ισόγειο του κτιρίου λειτουργεί το πωλητήριο όπου διατίθενται οι εκδόσεις του Ιδρύματος και άλλων εκδοτικών οίκων καθώς και είδη δώρων, ενώ στον ημιώροφο στεγάζεται το café-εστιατόριο του μουσείου. Στους υπόγειους ορόφους λειτουργεί βιβλιοθήκη τέχνης, 6.500 περίπου τίτλων, παιδικό εργαστήριο, καθώς και ένα σύγχρονων προδιαγραφών αμφιθέατρο, 187 θέσεων, όπου φιλοξενούνται πάσης φύσεως εκδηλώσεις, όπως διαλέξεις, συνέδρια, προβολές, παραστάσεις, συναυλίες και άλλα αφιερώματα καλλιτεχνικού και διεπιστημονικού χαρακτήρα.
Με στόχο τον έλεγχο και τη διαχείριση όλων των λειτουργιών που αφορούν στα υποσυστήματά του Μουσείου από το Control Room, με τις πιο αυστηρές απαιτήσεις και προδιαγραφές ασφαλείας, η μεγαλύτερη πρόκληση στο όλο εγχείρημα, ήταν η επιλογή των υποσυστημάτων που θα ικανοποιούν τις προδιαγραφές και τα πρότυπα των μελετών και ταυτοχρόνως να είναι συστήματα τελευταίας τεχνολογίας ώστε να έχουν την δυνατότητα να ανταλλάξουν πληροφορίες μεταξύ τους, αποτελεσματικά και με ασφάλεια.
Τα επιμέρους συστήματα που εγκαταστάθηκαν είναι:
- Σύστημα Πυρανίχνευσης
- Σύστημα Κατασβέσεων
- Σύστημα Access Control
- Σύστημα Ασφαλείας
- Σύστημα προστασίας Έργων Τέχνης
- Σύστημα CCTV
- Σύστημα BMS
- Σύστημα Φωτισμού Χώρων και Εκθεμάτων ΚΝΧ
Πυρανίχνευση: Ο κύριος σχεδιασμός ήταν με βάση την τεχνική προδιαγραφή ποιότητας και λειτουργίας των συστημάτων και έχει βασιστεί στα Ευρωπαϊκά πρότυπα πυροπροστασίας και ασφάλειας. Στο Μουσείο έχει εγκατασταθεί σύστημα Πυρανίχνευσης με πιστοποιήσεις EN54-2, EN54-4 και EN54-13. Επίσης έχουν εγκατασταθεί τοπικά συστήματα κατάσβεσης στα Data Room, στους χώρους συντήρησης και στους μηχανολογικούς χώρους.
Κατασβέσεις: Το σύστημα κατάσβεσης στους εκθεσιακούς χώρους, σχεδιάστηκε κατάλληλα από λογισμικό υπολογισμών του κατασκευαστή και με την τοποθέτηση ειδικών και πιστοποιημένων διαφραγμάτων ρύθμισης της πίεσης, ώστε κατά την εκτόνωση του συστήματος, εκτός από την προστασία των εκθεμάτων από την πυρκαγιά να μην τίθεται σε κίνδυνο η ακεραιότητα των εκθεμάτων.
Συστήματα Ασφαλείας – Access Control: Έχει εγκατασταθεί κεντρικό σύστημα ελέγχου πρόσβασης στους κοινόχρηστους χώρους.
Συστήματα Ασφαλείας Έργων Τέχνης: Έχει εγκατασταθεί σύστημα ασφαλείας έργων τέχνης.
Συστήματα CCTV: Έχει εγκατασταθεί σύστημα παρακολούθησης καμερών υψηλής ανάλυσης. Η καταγραφή και η παρακολούθηση γίνεται από το κέντρο ελέγχου. Τα ψηφιακά συστήματα παρακολουθούνται από το Control Room του Μουσείου.
Σύστημα BMS: Τοπολογία BMS με υπερσύγχρονο λογισμικό, με αποτέλεσμα την ταχύτερη και αποδοτικότερη διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων, σε συνεργασία με τη νέα πλατφόρμα Energy Analytics, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους των εγκαταστάσεων.
Σύστημα Φωτισμού Χώρων και Εκθεμάτων ΚΝΧ: Σύστημα αυτοματισμού για το φωτισμό των χώρων αλλά και των εκθεμάτων. Ο Φωτισμός των Χώρων και των Εκθεμάτων αναπροσαρμόζεται αυτόματα με βάση τις εσωτερικές και εξωτερικές συνθήκες φωτεινότητας με αποτέλεσμα να διατηρείται πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Το Αποτέλεσμα
Το εξαιρετικό αυτό έργο παραδόθηκε εγκαίρως και εντός του σφιχτού χρονοδιαγράμματος λειτουργίας του Μουσείου και τα συστήματα είναι πλήρως συμβατά και λειτουργικά. Η εμπειρία της ομάδας υλοποίησης του έργου σε σύνθετα και απαιτητικά έργα, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη ειδικών εφαρμογών και λύσεων, έδωσε εντυπωσιακά αποτελέσματα αναφορικά με το ζητούμενο αποτέλεσμα. Πλέον, το Μουσείο διαθέτει ένα υπερσύγχρονο Κέντρο Ελέγχου και εποπτείας των κρίσιμων λειτουργικών συστημάτων του, διασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία του προς όφελος όλων επισκεπτών ώστε να θαυμάζουν την εξαιρετική συλλογή έργων τέχνης.
- Επιβλέποντες Μηχανικοί: Νίκος Χατζηγεωργίου – Χρήστος Τζουτζάκης