Project Description

Συστήματα Ασφαλείας και Πυροπροστασίας για το Πολυλειτουργικό Μουσείο στη Βεργίνα

ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΓΩΝ:

Μουσεία – Αρχαιολογικοί Χώροι – Θέατρα – Κέντρα Πολιτισμού

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:

2015-2022

ΑΝΑΘΕΤΩΝ:

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΤΕ

ΤΕΛΙΚΟΣ ΠΕΛΑΤΗΣ:

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ – ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Πυροπροστασία

Στο κτιριακό συγκρότημα εγκαταστάθηκε σύγχρονο addressable σύστημα πυρανίχνευσης του οίκου Advanced (UK) που καλύπτει όλους τους χώρους, κύριους και βοηθητικούς.

Συστήματα Ασφαλείας

Tο κτιριακό συγκρότημα φυλάσσεται με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό. Έχει σχεδιαστεί κατά την αρχική μελέτη του έργου από την Δ.Ε.Ε.Μ. (Διεύθυνση Εκτέλεσης Έργων Μουσείων)και την εταιρία μελετών ΤΕΑΜ Μ-Η ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε., σύγχρονο ενοποιημένο σύστημα ασφαλείας (Intergrated). Επιλέχθηκε και εγκαταστάθηκε, μέσω της αναδόχου εταιρίας ΣΙΔΗΔΡΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΤΕ, πλατφόρμα WinPak του οίκου Honeywell Security, διότι μέσω αυτής πιστοποιημένα ενοποιούνται όλα τα συστήματα ασφαλείας του κτιρίου. Έχει εγκατασταθεί σύγχρονο σύστημα ασφαλείας , σύστημα ελέγχου πρόσβασης (Access Control) και δικτυακό IP σύστημα των καμερών με κεντρική μονάδα διαχείρισης και καταγραφής.

Συστήματα Κατάσβεσης

Οι κρίσιμοι ηλεκτρομηχανολογικοί χώροι προστατεύονται από συστήματα ολικής κατάκλισης με CO2 και με HFC227e.

Σημαντικές Παρατηρήσεις – Γενικές πληροφορίες

Το Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών, ένα πολυδύναμο, ευέλικτο και συνεχώς εξελισσόμενο μουσείο, με αίθουσες – ενότητες διάσπαρτες στον πραγματικό – γεωγραφικό χώρο του αρχαιολογικού χώρου, είναι ένα πολυμορφικό κτήριο, που ενσωματώνει και ενώνει το νέο κεντρικό κτήριο με το σύνολο του αρχαιολογικού χώρου των Αιγών (Βεργίνα), δηλαδή το Ανάκτορο του Φιλίππου και την ταφική συστάδα των Τημενιδών, καθώς και το πασίγνωστο Μουσείο των Βασιλικών Τάφων της Βεργίνας. Το νέο μουσείο περιλαμβάνει εκθεσιακούς χώρους κλειστούς και υπαίθριους, αίθρια, αμφιθέατρο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χώρους εκπαίδευσης και επιστημονικών δραστηριοτήτων, εργαστήρια συντήρησης, αρχαιολογικές αποθήκες και ψηφιακό μουσείο, που θα διατρέχει την περίοδο από τις απαρχές της Μακεδονίας μέχρι τις σύγχρονες αναφορές στο Μ. Αλέξανδρο.

Ακολουθεί με άλλα λόγια το οικιστικό μοντέλο της ίδιας της αρχαίας πόλης, ενός ανοιχτού άστεως, με επάλληλους οικισμούς γύρω από έναν κεντρικό πυρήνα.

Μηχανικός Έργου

Αργύρης Σιώπης