Αρκετές πόλεις στον κόσμο, όχι μόνο διακρίνονται για τις τεχνολογικές και οικονομικές επιδόσεις τους, αλλά έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν μια υψηλού επιπέδου ποιότητα ζωής στους κατοίκους.

Η σχετική αξιολόγηση δημοσιεύθηκε από το Παρατηρητήριο Smart City του Κέντρου Διεθνούς Ανταγωνιστικότητας της IMD, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας και Σχεδιασμού της Σιγκαπούρης (SUTD). Πρόκειται για το μοναδικό παγκόσμιο δείκτη του είδους, που εστιάζει αποκλειστικά στον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες αντιλαμβάνονται την προσπάθεια για εξισορρόπηση ανάμεσα στα οικονομικά και τεχνολογικά επιτεύγματα μιας πόλης και στην προσφορά της προς την κοινωνία και τον άνθρωπο.

Στην κορυφή για το 2019 είναι η Σιγκαπούρη, η οποία αναδεικνύεται η πιο “έξυπνη” πόλη του κόσμου μεταξύ 102 που εξετάζονται συνολικά. Η Αθήνα κατάφερε να συμπεριληφθεί στην κατάταξη, στην 95η θέση ανάμεσα στις 102 πόλεις. Στην πρώτη δεκάδα των “ευφυέστερων” πόλεων παγκοσμίως, μετά από τη Σιγκαπούρη, ακολουθούν η Ζυρίχη, το Όσλο, η Γενεύη, η Κοπεγχάγη, το Όκλαντ, η Ταϊπέι, το Ελσίνκι, το Μπιλμπάο και το Ντίσελντορφ.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, ο χαρακτηρισμός μιας πόλης ως “έξυπνης” είναι κρίσιμος για την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και για την προσέλκυση ταλέντων.

Οι “smart cities” διακρίνονται για τις πολιτικές τους σε μία σειρά από κρίσιμους τομείς: τον πολεοδομικό σχεδιασμό, τη βιώσιμη ενέργεια και τις στρατηγικές των μεταφορών, την κοινωνική ένταξη και την προσέλκυση ταλέντων, κυρίως όμως από την επιτυχή ενσωμάτωση των “έξυπνων” τεχνολογιών στην καθημερινότητα του πολίτη, με στόχο της βελτίωση της ζωής του.

Οι κορυφαίες πόλεις έχουν κοινά χαρακτηριστικά: αποδίδουν μεγάλη σημασία στην ποιότητα ζωής του πολίτη, συμπεριλαμβανομένου του περιβάλλοντος, της ασφάλειας, της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης, αλλά και της κινητικότητας και της κοινωνικής αλληλεπίδρασης.