Προμήθεια, εγκατάσταση και παράδοση σε πλήρη λειτουργία των συστημάτων Πυρανίχνευσης σε 3 νέους σταθμούς του Μετρό Αθήνας (Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός και Νίκαια).

Το μεγαλύτερο μέτωπο έργων Μετρό που έχει ποτέ υλοποιηθεί στην Ελλάδα προχωράει με εντατικούς ρυθμούς, για να παραδοθούν σύγχρονοι Σταθμοί Μετρό σε μια σειρά νέων περιοχών της Αθήνας. Στις 6 Ιουλίου 2020 παραδόθηκαν προς χρήση στο επιβατικό κοινό οι 3 πρώτοι σταθμοί, στην Αγία Βαρβάρα, τον Κορυδαλλό και τη Νίκαια.

Το σύνολο της επέκτασης της Γραμμής 3 αναμένεται να δοθεί σε εμπορική λειτουργία το καλοκαίρι του 2022, με την ολοκλήρωση του έργου και την προσθήκη των υπόλοιπων τριών σταθμών, στα Μανιάτικα, το λιμάνι του Πειραιά και το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά.

Οι σταθμοί που παραδόθηκαν σε λειτουργία έχουν σχεδιαστεί με προτεραιότητα στα βιοκλιματικά χαρακτηριστικά και στην ασφαλή μετακίνηση των επιβατών. Η εταιρεία μας ολοκλήρωσε την εγκατάσταση του συστήματος Πυρανίχνευσης με υλικά του αυστριακού οίκου Schrack Seconet, με βάση τη μελέτη της ΤΡΙΕΔΡΟΣ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ για τον εγκαταστάτη ΑΒΑΞ.

Σε κάθε σταθμό έχει εγκατασταθεί ένας κεντρικός πίνακας Πυρανίχνευσης, ο οποίος αναλαμβάνει την πυρανίχνευση και την οδήγηση της αυτόματης κατάσβεσης με κατασβεστικό αέριο Inergen. Επίσης, σε κάθε ένα από τους τρεις σταθμούς, εγκαταστάθηκε επαναληπτικός πίνακας ενδείξεων και σταθμός έγχρωμων γραφικών παραστάσεων στο χώρο του επόπτη του σταθμού.

Το σύστημα Πυρανίχνευσης κάθε σταθμού συνδέθηκε με το σύστημα αυτοματισμών του δικτύου της Αττικό Μετρό BACS, που αναλαμβάνει τον έλεγχο όλων των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου του υποσταθμού, των ανεμιστήρων, των επικοινωνιών και όλων των υποσυστημάτων, δηλαδή του CCTV, της ασφάλειας, των τηλεφώνων, του δικτύου data κ.α.

Το βασικό χαρακτηριστικό του συστήματος Πυρανίχνευσης των σταθμών του Μετρό είναι η «θερμή εφεδρεία» (hot redundancy) του συνόλου των βαθμίδων του πίνακα πυρανίχνευσης. Εφεδρεία υπάρχει στην κεντρική μονάδα (master controller), τις κάρτες βρόχων, τις κάρτες επικοινωνίας, τις κάρτες εξόδων ηλεκτρονόμων, τις κάρτες οδήγησης κατάσβεσης, κ.α. Αυτό είναι ένα γενικότερο χαρακτηριστικό των προδιαγραφών της Αττικό Μετρό, καθώς όλοι οι σταθμοί, παλιοί και καινούργιοι, κατασκευάζονται με τη συγκεκριμένη αυξημένη απαίτηση ασφαλούς λειτουργίας.

Πλέον της προμήθειας των υλικών πυρανίχνευσης και της εγκατάστασης, η εταιρεία μας ενεπλάκη στη διαμόρφωση του τελικού σχεδιασμού του έργου, αλλά και στον προγραμματισμό και την εκπαίδευση των υπευθύνων της Αττικό Μετρό Α.Ε. Πρόκειται για ένα σημαντικής αξίας και εξαιρετικής απαίτησης έργο από το χώρο των Υποδομών, το οποίο αναλάβαμε και παραδώσαμε έγκαιρα και πετυχημένα.

  • Μηχανικοί Έργου: Άρης Ζαχαρίας, Γιάννης Μελετιάδης.