Συστήματα Πυρανίχνευσης και Ανίχνευσης Εκρηκτικών Αερίων, Αυτόματης κατάσβεσης, Κεντρικού Ελέγχου (BΕMS), Κλειστού Κυκλώματος Τηλεόρασης (CCTV), Ελεγχόμενης Πρόσβασης (Access Control), Ασφαλείας και Προστασίας έναντι κλοπής βιβλίων από τη βιβλιοθήκη.

emst-10

ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Το νέο μουσείο σύγχρονης τέχνης στεγάζεται στο εγκαταλελειμμένο από δεκαετίες εργοστάσιο ζυθοποιίας Φιξ, ένα αξιόλογο βιομηχανικό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας. Ως μοναδικό πλεονέκτημα κρίθηκε η θέση του, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το ιστορικό και εμπορικό κέντρο της Αθήνας. Ιδιαίτερα, η γειτνίαση του με τον αρχαιολογικό χώρο και το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ευνοεί την προσέλκυση ενός μεγάλου αριθμού επισκεπτών της πρωτεύουσας, καθώς και τη δημιουργία ενός γοητευτικού περιπάτου, στον οποίο η κλασική αρχαιότητα θα διασταυρώνεται με τη σύγχρονη τέχνη.

Η πρόκληση ήταν η προμήθεια ενός συστήματος BΕMS, το οποίο θα αναλάμβανε την συνολική διαχείριση και ενοποίηση όλων των συστημάτων (Fire, Acces, CCTV, HVAC, κ.α.), που σε ένα τόσο σύγχρονο κτίριο είναι πολλά και απαιτητικά. Παράλληλα το BMS έπρεπε να αναλάβει τη λειτουργία των ΗΜ εγκαταστάσεων του κτιρίου και να την φέρει εις πέρας με τον πλέον ενεργειακά αποδοτικό τρόπο, όπως προστάζει η ανάγκη της εποχής για εξοικονόμηση ενέργειας.

Πυρανίχνευση: Βασίζεται πάνω στον πίνακα Notifier ID- 3000, είναι πλήρως addressable, τελευταίας τεχνολογίας, ενώ περιλαμβάνει πάνω από 600 ανιχνευτές και 500 module.

CCTV: Αποτελείται από 120 κάμερες, σταθερές και τηλεχειριζόμενες, 8 καταγραφικές συσκευές και ενοποιημένο περιβάλλον επιτήρησης μέσω του λογισμικού Honeywell MaxProVMS.

Σύστημα Ασφαλείας: Καλύπτει το Κτίριο με 200 μαγνητικές επαφές, ενσύρματους και ασύρματους ανιχνευτές κίνησης και θραύσης τζαμιού, χειρόπληκτρα και ποδόπληκτρα. Είναι πλήρως addressable και βασίζεται πάνω στον πίνακα Galaxy Dimension της Honewell.

Access control: Το σύστημα ελέγχει ταυτόχρονα 23 κρίσιμους χώρους του Κτιρίου και βασίζεται στη πλατφόρμα λογισμικού Honeywell Prowatch – Professional Edition.

Αξίζει να αναφερθεί ότι με βάση τη πλατφόρμα ProWatch, το έργο παραδόθηκε (σύμφωνα με τις απαιτήσεις των προδιαγραφών) με πλήρως ενοποιημένα τα Συστήματα Ασφαλείας, δηλαδή access control, CCTV, intrusion detection. Όλα τα Συστήματα παρουσιάζονται σε ενιαίο περιβάλλον στο χειριστή, μέσω έγχρωμων γραφικών κατόψεων εξασφαλίζοντας κρίσιμες συνέργειες, όπως π.χ. σε περίπτωση παραβίασης εισόδου, η πλησιέστερη κάμερα καλείται αυτόματα στην οθόνη του συστήματος.

Η ΛΥΣΗ

Το σύστημα που επιλέχθηκε για να αναλάβει αυτό το δύσκολο ρόλο είναι το HONEYWELL ARENA-EAGLE INTEGRATED SYSTEM, το οποίο κατασκευάζεται εξολοκλήρου στη Γερμανία και στηρίζει την λειτουργία του στο τελευταίας τεχνολογίας πρωτόκολλο κτιριακού αυτοματισμού BacNet.

Το ARENA είναι ένα υπερσύγχρονο λογισμικό SCADA, το οποίο βασίζεται στο Niagara Framework, που έρχεται να αντικαταστήσει τη χρήση SQL βάσης δεδομένων, με αποτέλεσμα την ταχύτερη και αποδοτικότερη διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων. Επίσης είναι web based εφαρμογή, με αποτέλεσμα να είναι προσβάσιμο πολύ εύκολα μέσω δικτύου ή ακόμα και μέσω smartphone συσκευής. Βασικό χαρακτηριστικό-πλεονέκτημά του, είναι η δυνατότητα διασύνδεσης (integration), μεγάλου αριθμού ανοιχτών πρωτοκόλλων όπως Modbus, LON, M-bus, KNX, κ.α., αλλά και πολλών κλειστών (proprietary) μέσω της συνεργασίας της Niagara με πολλούς 3rd party κατασκευαστές (DAIKIN, Carrier, Notifier, Mitsubuishi, κ.α.). Το λογισμικό έρχεται να συμπληρώσει η νέα πλατφόρμα Energy Analytics – ENERGY VISION, η οποία λαμβάνει δεδομένα απ’ ευθείας από το ARENA και αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της ανάλυσης της ενέργειας μέσω KPI’s και Normalaization, καθώς και του Reporting.

Ο EAGLE είναι ο τελευταίας γενιάς ελεγκτής της Honeywell, ο οποίος μέσω του πανίσχυρου επεξεργαστή του, έχει δυναμικότητα διαχείρισης 600 Software η Hardware σημάτων. Μπορεί να διαβάσει, αλλά και να διαχειριστεί άμεσα και χωρίς την χρήση ενδιάμεσων κρίκων (gateways), όλα τα γνωστά ανοιχτά πρωτόκολλα κτιριακού αυτοματισμού, προσφέροντας μεγάλη ευστάθεια αλλά και ταχύτητα στην επικοινωνία. Ο Eagle είναι ελεύθερα προγραμματίσιμος, ενώ μέσω καρτών επέκτασης (CLIOP) μπορεί να επεκταθεί ελευθέρα ως προς τα φυσικά ΙΟ σήματα και έχει τη δυνατότητα να διαβάσει οποιοδήποτε αισθητήριο της αγοράς. Τέλος σε περίπτωση απώλειας επικοινωνίας με το κεντρικό λογισμικό, συνεχίζει να λειτουργεί και να στέλνει ενημερώσεις μέσω email, χωρίς κανένα πρόβλημα (stand alone) και είναι προσβάσιμος μέσω του ενσωματωμένου web server .

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Η εγκατάσταση του εν λόγο συστήματος στο ΕΜΣΤ, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός κεντρικού σταθμού ελέγχου με δυνατότητα διαχείρισης και εποπτείας του συνόλου των εγκαταστάσεων από ένα μόνο σημείο, ελαχιστοποιώντας τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας του κτιρίου. Ταυτόχρονα, μέσω της διαχείρισης των VAV και του συνόλου του κλιματισμού (ΚΚΜ, Ψύκτες, Λέβητες), επιτυγχάνονται οι βέλτιστες συνθήκες άνεσης στους ποικίλους χώρους του μουσείου, σε συνδυασμό με τη μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας και την προφύλαξη των εκθεμάτων. Παράλληλα, μέσω της ενοποίησης των συστημάτων είναι δυνατή η μεταξύ τους αλληλεπίδραση (αποκαπνισμός σε περίπτωση πυρκαγιάς, σενάρια λειτουργίας σε περίπτωση αστοχίας εξοπλισμού). Τέλος, με τη βοήθεια του ενεργειακού λογισμικού, γίνεται έλεγχος ανεπιθύμητων καταναλώσεων καθώς και εξαγωγή συμπερασμάτων για την βελτιστοποίηση της συνολικής λειτουργίας των εγκαταστάσεων.

  • Μηχανικός Έργου: Κώστας Κανδάκης, Αλέξανδρος Βασιλόπουλος