Συστήματα Ασφαλείας, Ελέγχου Πρόσβασης, Πυρανίχνευσης και ελέγχου εγκαταστάσεων (BMS) στα νέα κτίρια σχολών Επιστήμης Υπολογιστών, Μαθηματικού, κτίριο Διοίκησης και κτίριο Τεχνικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, στην πανεπιστημιούπολη Ηρακλείου (περιοχή Βούτες).
Στην πανεπιστημιούπολη (Campus) Ηρακλείου, κατασκευάστηκαν 4 νέα κτίρια βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής για τις παραπάνω σχολές – υπηρεσίες. Η εταιρία μας εγκατέστησε, παρέδωσε σε πλήρη χρήση και συντηρεί, τα συστήματα Ασφαλείας, συστήματα Ελέγχου Πρόσβασης, συστήματα Πυρανίχνευσης και συστήματα ελέγχου εγκαταστάσεων (BMS) των κτιρίων αυτών.
Τα εγκατεστημένα Συστήματα Ασφαλείας και Ελέγχου Πρόσβασης είναι του οίκου Honeywell και συγκεκριμένα περιλαμβάνουν 4 πίνακες συναγερμού τύπου Galaxy Dimension Grade3, ελεγκτές PW 5000 οι οποίοι ελέγχουν συνολικά 54 θύρες, λογισμικό ελέγχου και επιτήρησης WIN Pack SE και πλήθος περιφερειακών υλικών (ενδεικτικά, έχουν εγκατασταθεί πάνω από 1.200 μαγνητικές επαφές).
Τα Συστήματα Πυρανίχνευσης είναι διευθυνσιοδοτούμενου τύπου, της Notifier UK και αποτελούνται από 4 πίνακες πυρανίχνευσης ID2000, 900 περίπου πυρανιχνευτές SDX και πάνω από 300 μπουτόν και module εντολών και επιτήρησης.
Τα συστήματα ελέγχου εγκαταστάσεων (BMS) είναι του οίκου TREND, και μέσω ελεγκτών της σειράς IQ3 XCITE, κεντρικού λογισμικού 963 Supervisor, και μονάδες εισόδων εξόδων (Ι/Ο modules) επιτηρούν και ελέγχουν τον κλιματισμό των κτιρίων (Κεντρικές κλιματιστικές μονάδες – αντλίες θερμότητας) τον φωτισμό των κοινόχρηστων χώρων, διάφορα βοηθητικά συστήματα καθώς και την καταναλισκόμενη ισχύ και ποιότητα του ρεύματος μέσω ηλεκτρονικών πολυοργάνων. Επίσης, ελέγχεται αυτόματα ο φωτισμός των αμφιθεάτρων και των αιθουσών διδασκαλίας (on/off και dimming) μέσω τοπικών δικτυακών ελεγκτών (IQ3 XACT), ειδικών ανιχνευτών παρουσίας ατόμων (ultrasonic UCC) και αισθητήρων φωτεινότητας (LLS), έτσι ώστε να μην υπάρχει άσκοπη χρήση του φωτισμού.
Συντελεστές: Ο εργολάβος ήταν η Κ/Ξ Λατομική – Τεχνοδομική Κρήτης.
Μοναδικά Οφέλη: Μεγάλες δυνατότητες για διασύνδεση και ενοποίηση της διαχείρισης και της γραφικής απεικόνισης των συστημάτων ασφαλείας – access και πυρανίχνευσης σε ένα ενιαίο κέντρο όπου θα μπορούν να συνδεθούν μελλοντικά και άλλα κτίρια του Πανεπιστημίου. Σημαντική εξοικονόμηση λειτουργικού κόστους λόγω τις ενεργής διαχείρισης των καταναλώσεων τόσο του φωτισμού όσο και του κλιματισμού.
Μηχανικός Έργου: Δημήτρης Στάθης.