Project Description

Εγκατάσταση Συστημάτων Ασφαλείας, Πυρανίχνευσης και Κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης στο νέο μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας, στην Κρήτη. 

Το πρώτο Μουσείο Αρχαιολογικού Χώρου στην Κρήτη, το Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας, καταλαμβάνει έκταση 1700 τ.μ. ενώ η συνολική έκταση του αρχαιολογικού χώρου είναι 13 στρέμματα.

Η κατασκευή του Μουσείου που ξεκίνησε το 2012, περιλαμβάνει τρεις αίθουσες φιλοξενώντας όλη την ιστορία της πόλης από το 3000 π.Χ. έως το 1300 μ.Χ., με αντικείμενα καθημερινής ζωής και έργα τέχνης από την προϊστορία, τα γεωμετρικά, αρχαϊκά, κλασσικά, ελληνιστικά, ρωμαϊκά, πρωτοβυζαντινά και βυζαντινά χρόνια.

Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007-2013» (ΕΣΠΑ) από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Υπουργείο Πολιτισμού, οι οποίοι είναι και οι φορείς λειτουργίας του. Η προσπάθεια ενισχύθηκε και από την ιδιωτική πρωτοβουλία, το Ίδρυμα Ωνάση, την Alpha Bank και τη Grecotel, καθώς και από άλλους οργανισμούς, ιδρύματα, φορείς και φυσικά πρόσωπα.

Η ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ, μελέτησε το χώρο και σε συνεργασία με την ανάδοχο του έργου, Τεχνική εταιρεία Μεθοδική ΑΤΕ, εγκατέστησε ένα ολοκληρωμένο σύστημα προστασίας που αποτελείται από:

  • Σύστημα Ασφαλείας: Όλοι οι χώροι του Μουσείου καλύπτονται από σύστημα ασφαλείας της εταιρείας Honeywell, αποτελούμενο από πίνακα 4140XMPT2 σημειακής αναγνώρισης και περίπου 25 περιφερειακά υλικά (ανιχνευτές κίνησης, ανιχνευτές θραύσης-ήχου, μαγνητικές επαφές). Παράλληλα, το σύστημα συνδέεται με το Κέντρο Λήψης Σημάτων του Υπουργείου Πολιτισμού μέσω τριπλής επικοινωνίας (Δικτύου – GPRS – τηλεφώνου) της Webway
  • Σύστημα Πυρανίχνευσης: Οι χώροι προστατεύονται με σύστημα πυρανίχνευσης του Αγγλικού οίκου C-TEC σημειακής αναγνώρισης, αποτελούμενο από πίνακα δύο βρόχων και περίπου 30 περιφερειακών υλικών (ανιχνευτές, μπουτόν, φαροσειρήνες).
  • Κλειστό Κύκλωμα Τηλεόρασης: Ο χώρος επιτηρείται εσωτερικά και εξωτερικά από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης 16 καμερών του οίκου Norbain.

Χαρακτηριστικά

  • Χρονοδιάγραμμα: 2014-2015.
  • Συντελεστές: Μεθοδική ΑΤΕ, κύριος του έργου Πανεπιστήμιο Κρήτης.
  • Μηχανικός Έργου: Μανώλης Ζαχαριουδάκης Διπλ. Μηχ/γος Μηχ/κος – Project Manager υποκαταστήματος Κρήτης.